Bănci și Asigurări

Prea devreme sau prea târziu? BNR a decis să limiteze îndatorarea populaţiei pentru creditele de consum şi ipotecare: 40% la lei şi 20% la valută. Cum motivează Isărescu decizia

Prea devreme sau prea târziu? BNR a decis să limiteze...

Autor: Claudia Medrega

18.10.2018, 00:08 6937

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a aprobat ieri noile re­guli privind restricţionarea cre­di­tării populaţiei prin limitarea gradului de îndatorare în cazul creditelor de consum şi ipotecare.

În cazul împrumuturilor în lei, gradul ma­xim de îndatorare va fi de 40% din venitul net, în timp ce pen­tru creditele în valută va fi de 20%, atât pentru îm­prumuturile ipotecare, cât şi pentru cele de consum.

Pentru primul credit ipotecar contractat de clienţi se acordă un bonus, gradul maxim de în­da­to­rare majorându-se cu 5 puncte procentuale.

De asemenea, pentru fiecare bancă un procent de 15% din totalul creditelor se poate excepta de la această limitare, în anumite condiţii.

Noile reguli se aplică şi în cazul împru­muturilor acordate de instituţiile financiare nebancare.

În ultimul an au fost vehiculate diverse variante şi procente privind limitarea gradului de îndatorare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO