Bănci și Asigurări

Preşedintele BRD: Continuăm să controlăm strict cheltuielile generale

Preşedintele BRD: Continuăm să controlăm strict cheltuielile generale

Autor: Razvan Voican

01.11.2010, 23:55 42

Activele BRD au scăzut cu 1,6 mld. lei în trimestrul al treileafaţă de nivelul de la jumătatea anului, ajungând la 47 mld. lei (11mld. euro), în condiţiile în care portofoliul de credite s-adiminuat cu 1,1% în acelaşi interval.

Rambursările din perioada iulie - septembrie au întrecut vânzărilede credite noi atât pe segmentul finanţărilor corpo­rate, cât şi pecel al împrumuturilor pentru persoane fizice.
Totuşi, performanţa din prima jumă­ta­te a anului a permismenţinerea unei creş­teri de 5% a portofoliului de credite dere­tail faţă de septembrie 2009, în timp ce la cor­porate plusuleste de peste 9%. Cre­ditul pentru companii reprezintă 52% dinsoldul total al finanţărilor acordate de BRD, care se ridică la34,05 mld. lei, fiind mai mare cu 3% faţă de septembrie 2009.
Portofoliul de retail este susţinut de creditele vândute prinprogramul Prima casă, care au ajuns la peste 330 mil. euro, BRDavând peste 8.000 de credite acor­da­te şi în diverse stadii devalidare. Repre­zen­tanţii băncii susţin că banca nu a înre­gistratniciun default la acest tip de credite.

"Rezultatele obţinute la sfârşitul pri­melor nouă luni ale acestuian dovedesc con­stanţa cu care banca realizează re­zul­tate bu­nela nivel comercial. Reuşim în con­tinuare să controlăm strictnivelul chel­tuielilor ge­nerale, aspect care generează un bunraport cost/venit", a declarat Guy Poupet, preşedinteleBRD-SocGen.
Cheltuielile generale au însumat peste un miliard de lei la nouăluni, fiind mai mici cu 3% faţă de perioada corespunză­toare din2009, însă trimestrul al treilea a con­semnat o creştere de 50%faţă de nive­lul înregistrat la jumătatea anului.
Ponderea cheltuielilor generale în venitul net bancar s-a situat la38,7% faţă de 39% la sfârşitul semestrului I, fiind însăsemnificativ mai jos decât nivelul de peste 42% din urmă cu unan.

Vârf record la cheltuielile trimestriale cuprovizioanele
BRD a cheltuit în nouă luni din acest an peste un miliard de lei cuprovizioanele pentru credite neperformante, sumele alocate peaceastă destinaţie fiind mai mari cu 56% faţă de acum un an.Trimestrul al treilea a adus un cost record de 425 mil. lei, încon­di­ţiile în care manage­mentul băncii antici­pa în varămenţinerea tendinţei de creştere a costului riscului, în condiţiileîn care econo­mia întârzie să-şi revină. Banca nu a făcut pu­blicăponderea creditelor neper­formante.
Nicio sursă de venituri nu a ţinut pasul cu viteza de creştere acostului riscului la nouă luni. Câştigul din marja de dobândă aînregistrat totuşi o majorare de 21%, până la aproape 1,4 mld. lei,viteza de creştere încetinind de la 30% la nivelul trimestrului I.BRD a încercat să ţină dobânzile la depozite la niveluri mai redusedecât unii competitori care au continuat să lanseze ofertepromoţionale şi astfel trimestrul al treilea a adus scăderi de 4,4%atât la soldul depozitelor de retail, care au ajuns la 14,7 mld.lei, cât şi la depozitele clienţilor companii, în sumă de 15,2 mld.lei la sfârşitul lui septembrie.
Declinul creditării a continuat să pună presiune pe venitul net dincomi­sioa­ne care a scăzut cu 2% la nouă luni, până la 939 mil.lei, însă trimestrul al treilea a adus o creştere de peste 50% acâştigului realizat din această sursă faţă de nivelul de lajumătatea anului. Comisioanele generează acum ceva mai mult de 35%din venitul net bancar, faţă de aproape 38% în urmă cu un an.
În acelaşi timp, operaţiunile financiare ale BRD au înregistrat lanouă luni un profit de 450 mil. lei, în scădere cu 23% faţă deperioada corespunzătoare din 2009. Scăde­rea profitului băncii s-areflectat în deterio­ra­rea rentabilităţii capitalului, care ască­zut la 14%, de la 16,1% la jumătatea anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO