Bănci și Asigurări

Presedintele CEC vede o noua inasprire a politicii BNR

01.08.2006, 18:58 9

Banca Nationala ar putea recurge pentru a doua oara la rand atat la o crestere a nivelului rezervelor minime obligatorii, la lei dar si la valuta, cat si la o majorare a dobanzii, in sedinta de politica monetara programata pe 9 august, apreciaza Eugen Radulescu, presedinte al CEC si fost consilier de politica monetara al guvernatorului BNR.
"Banca centrala trebuie sa reactioneze la decizia guvernului de a majora deficitul bugetar pana la 2,5% din PIB. Chiar daca autoritatile nu vor putea face toate cheltuielile aprobate, efectul de stimulare a cererii agregate se va resimti oricum, iar aceasta in conditiile in care consumul este in continuare accelerat", a declarat Radulescu. De altfel, Comisia Nationala de Prognoza a estimat pentru trimestrul al doilea o rata de crestere economica de cel putin 7% fata de aceeasi perioada din 2005, adica peste cresterea potentiala neinflationista.
Radulescu vede posibila majorarea ratei de rezerva minima obligatorie la lei de la 20%, nivel recent intrat in vigoare, la 25%. In acelasi timp, pentru a preveni o reorientare a pietei spre creditul in valuta pe fondul mentinerii asteptarilor privind tendinta de apreciere a leului, Radulescu crede ca BNR ar putea duce si rata de rezerva la valuta pana la 45% din sumele atrase de banci in moneda straina.
Cat priveste dobanda de politica monetara, fostul consilier nu exclude ca aceasta sa urce la 9%, dupa ce pe 27 iunie Consiliul de Administratie al BNR a hotarat o majorare de la 8,5% la 8,75% - nivel executat efectiv in operatiunile de sterilizare prin atragerea de depozite la o luna. Eugen Radulescu crede ca BNR va avea si mai mult spatiu de manevra in conditiile in care Banca Centrala Europeana ar urma sa ridice la randul sau dobanda la 3% in sedinta de joi.
In acelasi timp, Radu Craciun, analist-sef al ABN Amro Romania, este de parere ca BNR nu se va grabi sa majoreze din nou dobanda, asteptand sa poata evalua mai bine efectele masurilor luate la sfarsitul lui iunie. Bancile au resimtit din plin costul majorarii rezervelor la lei de la 16% la 20%, insa deocamdata dobanzile la creditele in moneda nationala au crescut doar marginal. Totusi, Craciun crede ca BNR va prefera o atitudine prudenta. Pe 9 august, Consiliul de Administratie al BNR va discuta si un nou Raport trimestrial asupa inflatiei, cu proiectii pe un orizont de 8 trimestre, la acea data dispunand si de date privind inflatia pe iulie. Dupa sase luni din acest an, inflatia ajunsese la 2,67%, rata anualizata fiind de 7,11%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO