Bănci și Asigurări

"Prima casă" s-a vândut doar în euro

Autor: Ciprian Botea

17.10.2010, 23:05 17

Statul nu a reuşit să impună leul ca monedă de credit nici măcarla programul "Prima casă", în care oferă băncilor garanţii pentrufinanţările imobiliare vândute, deoarece dobânzile rămân mult maimari decât la valută.

Astfel, de la începutul programului, Fondul de Garantare aCreditelor pentru IMM a acordat garanţii pentru numai 195 decredite ipotecare în lei dintr-un total de aproape 29.000 decredite incluse în program, adică 0,7%.

"Diferenţialul de dobândă este clar în favoarea creditelor învalută. În plus, cei care se împrumută în euro nu se expun unuirisc foarte mare din moment ce banca centrală a indicat clar cărata de schimb va fi ţinută sub control", spune NicolaieAlexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Diferenţialul de dobândă de peste trei procente între crediteleîn valută şi cele în lei face ca rata lunară la un credit în eurosă fie cu până la 115 euro mai mică decât la un împrumut în monedanaţională. Astfel rata lunară la un credit de 57.000 de euro, sumamaximă care poate fi acordată prin "Prima casă", este de 305 euro,în timp ce suma lunară de plată la un împrumut de 420.000 lei(echivalentul a 57.000 de euro) este de 1.800 de lei (420 deeuro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO