Bănci și Asigurări

Prima tranzactie in pensii private

25.09.2007, 18:23 17

Asitrans, companie de asigurari preluata recent de grupul bulgar Eurohold, a cumparat un broker de pensii obligatorii, aceasta fiind prima achizitie a unei societati din domeniul pensiilor private.
Oficialii companiei nu au precizat numele brokerului, insa, potrivit unor surse din piata - este vorba despre Time Broker de Pensii Private, societate autorizata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) la sfarsitul lunii august. Initial, asiguratorul intentiona sa infiinteze un broker de pensii, insa a preferat varianta achizitiei.
Directorul general al Asitrans, Bogdan Stan, a declarat recent pentru ZF ca negociaza si preluarea unui pachet de 34% dintr-o companie de administrare de fonduri de pensii, tranzactia urmand sa fie finalizata in scurt timp. El nu a facut public numele companiei vizate.
Pe piata pensiilor obligatorii sunt prezenti deja 17 administratori si 44 de brokeri. De asemenea, numarul agentilor de marketing autorizati de CSSPP a trecut de 175.000, iar pana la sfarsitul anului se estimeaza ca acesta va ajunge la 250.000.
Cei mai multi agenti de marketing lucreaza pentru ING Fond de Pensii (41.076), AAV Broker de Pensii Private (30.239), Allianz-Tiriac Pensii Private (21.993), Interamerican Fond de Pensii (12.800) si Brokerpool (11.014).
In timp ce brokerii pot vinde pensii pentru mai multi administratori, agentii de marketing pot lucra pentru o singura persoana juridica.
Asitrans este unul dintre jucatorii de talie medie de pe piata asigurarilor, cu afaceri de 18,5 milioane de euro (aproape 65,1 milioane de lei) in 2006 si o tinta de crestere de 50% pentru acest an. In primul semestru, asiguratorul a subscris prime brute de 14,5 milioane de euro, in crestere cu 45% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Asitrans intentioneaza sa se listeze la Bursa in urmatorii doi ani, alaturandu-se astfel unor companii de asigurari ca Asirom, Astra sau Ardaf, ale caror actiuni se tranzactioneaza pe piata RASDAQ a BVB.
La sfarsitul lunii iunie, compania a fost preluata de grupul bulgar Eurohold care a investit 12,5 milioane de euro pentru un pachet de 75% din actiunile Asitrans Asigurari si un pachet majoritar la Asitrans Leasing.
Grupul Eurohold este detinut de Bulgaria Holding Corporation (70%), o companie controlata de managementul Eurohold, fondul de investitii Firebird Management (6%), Landsbanki Luxemburg (4,2%), EFG Eurobank Greece (1%) sau Bank Austria Creditanstalt (0,8%).
Pana in 2010, bulgarii si-au planificat investitii de circa 30 de milioane de euro pe piata locala pentru consolidarea unui holding care sa cuprinda asigurari, leasing si alte servicii financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO