Bănci și Asigurări

Primele sanctiuni pe piata pensiilor private facultative

25.01.2008, 17:14 15

Doi administratori de pensii private facultative (pilonul III), BCR Asigurari de Viata si ING Asigurari de Viata, au fost sanctionati cu avertisment scris de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), pentru nerespectarea unor cerinte legale.
Astfel, BCR Prudent, fond de pensii facultative administrat de BCR Asigurari de Viata, a investit mai mult de 5% din active in fonduri mutuale, ceea ce contravine prevederilor legale, care plafoneaza investitiile permise in unitati de fond la 5%. In acelasi timp, ING Asigurari de Viata a depasit cu doua ocazii perioada de maximum doua zile intre colectarea de contributii de la clienti si convertirea lor in unitati de fond, potrivit datelor comunicate ieri de catre CSSPP.
Acestea reprezinta primele sanctiuni dictate de Comisia de Supraveghere pe piata pensiilor private facultative dupa ce sistemul a fost lansat in luna mai a anului 2007. La finele anului trecut existau pe piata sapte fonduri de pensii facultative, numarul total de contributori fiind de peste 55.000, iar activele totale ale pietei fiind de 4 milioane de euro.
Anul acesta, piata asteapta o explozie a numarului de clienti (sustinuta de vanzarile corporate), care ar putea ajunge de ordinul catorva sute de mii. De asemenea, numarul fondurilor de pe piata s-ar putea dubla, potrivit declaratiilor oficialilor Comisiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO