Bănci și Asigurări

Primele subscrise la AIG au scazut anul trecut cu 6% in lei

29.01.2007, 17:37 15

Compania de asigurari AIG Romania, parte a grupului American International Group (AIG), a incheiat anul trecut cu prime brute subscrise in valoare de 75,17 milioane de lei (21,32 milioane de euro), cu 6% in lei mai putin decat nivelul inregistrat in 2005 si cu 4% in euro.
"Unul dintre factorii care au determinat aceasta scadere este anularea politelor de catre unele companii multinationale. Totodata, observ o scadere a primelor de asigurare pe segmentul pe care activam, respectiv asigurari industriale si comerciale", a declarat Mihnea Tobescu, directorul general al AIG Romania. Potrivit acestuia, concurenta foarte mare de pe segmentul asigurarilor industriale si comerciale a determinat scaderea preturilor.
Printre clientii AIG in 2005 se numarau combinatul siderurgic Mittal Steel Galati, si cei doi mari operatori de telefonie mobila, Orange si Vodafone.
Valoarea daunelor platite de AIG Romania in 2006 a fost de 4,7 milioane de lei (1,33 milioane de euro), cu 34% mai mult decat in 2005.
AIG Romania practica asigurari generale si lucreaza doar cu clienti corporate, care aduc prime de asigurare mari, dar si riscuri importante, iar circa 95% din riscurile subscrise de companie pe piata romaneasca sunt cedate in reasigurare. Compania are un parteneriat cu CitiFinancial, divizia de credite de consum a Citibank, incheind polite de asigurare aferente creditelor pentru clientii companiei.
AIG Romania are 16 angajati, fiind una dintre companiile de asigurari de pe piata cu cel mai mic numar de salariati.
Compania a incheiat anul 2005 cu un profit net de peste un milion de dolari (0,8 milioane de euro).
AIG Romania a fost infiintata in 1994 si are un capital social de circa 8,5 milioane de lei (2,4 milioane de euro), controlat de AIG Central Europe & CIS Insurance Holding Corporation.
Grupul AIG este prezent in Romania prin AIG Life, ce activeaza pe piata asigurarilor de viata, si prin fondul de investitii AIG-CET Capital Advisors.
Piata asigurarilor a ajuns anul trecut la 1,64 miliarde de euro, cel mai mare nivel de pana acum, in conditiile in care pe piata operau 41 de companii de asigurare.
Situatia se va schimba anul acesta, odata cu liberalizarea pietei serviciilor, cand peste 30 de companii de asigurari din spatiul comunitar european si-au anuntat intrarea directa pe piata din primele trei saptamani ale lui 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO