Bănci și Asigurări

Procesul de majorare a capitalului Banc Post continua

19.03.2003, 00:00 12

Termenul pana la care International Financial Corporation(IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pot sa depuna notificarile in vederea conversiei in actiuni a imprumuturilor acordate Banc Post a fost amanat, din motive tehnice, pana la mijlocul lunii aprilie.
"Amanarea datei la care cele doua institutii trebuia sa depuna notificarea in vederea conversiei creditelor in actiuni are motive tehnice. Pana atunci, banca trebuie sa indeplineasca cele trei preconditii si sa stabileasca dividendele ce urmeaza sa fie distribuite pentru 2002, care vor fi luate in calcul la stabilirea pretului de tranzactionare", a explicat presedintele bancii Elena Petculescu.
BERD si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, au acordat Banc Post, in 1998, doua imprumuturi convertibile in actiuni de cate 10  milioane de dolari. Prima conditie pentru realizarea conversiei o reprezenta finalizarea privatizarii bancii.
 Primul termen la care expira dreptul de optiune al celor doua institutii internationale a fost 12 octombrie 2002. Perioada a fost extinsa, in prima instanta, pana la 12 martie 2003, intrucat procesul de privatizare nu era incheiat.
 Elena Petculescu a aratat ca "se intentioneaza convocarea cat mai repede" a Adunarii Generale a Actionarilor,  care va avea loc la 4 aprilie, pentru a permite IFC si BERD sa realizeze notificarea privind transformarea creditelor in pachete de actiuni pana la 15 - 17 aprilie.
 "De la primirea notificarii, urmeaza o perioada de 30 de zile, in care actionarii bancii isi pot exercita dreptul de preemtiune, potrivit legii societatilor comerciale. Statutul Banc Post prevede ca dupa expirarea termenului de preemtiune sa mai existe un interval de 14 zile in care pot fi cumparate actiunile nesubscrise", a spus Petculesu.
 In aceste conditii, majorarea capitalului bancii s-ar putea finaliza undeva in jurul datei de 1 iunie. Cele doua institutii internationale vor participa la cresterea capitalului cu cate opt milioane de dolari.
 Actionarii bancii au aprobat la 14 ianuarie 2003, majorarea capitalului cu 36 de milioane de dolari. Principalul actionar este EFG Eurobank Ergasias, care detine 36,25% din capitalul Banc Post, dupa ce a preluat in 2000 un pachet de 19,25% de la General Electric Capital si in noiembrie 2002 ultima participatie a APAPS, reprezentand 17% din actiuni. Banca Elena actioneaza concertat cu BTI, care detine 17%, si detine practic pachetul de control.
 Pentru a-si mentine o cota de 51% din capitalul Banc Post, cele doua banci vor participa la operatiunea de majorare a capitalului cu 11 milioane de dolari.
Ceilalti actionari ai Banc Post sunt GE Capital cu 8,75% din capital, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) care totalizeaza 30% din capital si salariatii si pensionarii bancii care au 8% din actiuni.
 SIF trebuie sa aduca un aport in numerar de aproximativ noua miliane de dolari daca doresc sa-si mentina cotele detinute in Banc Post.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels