Bănci și Asigurări

ProCredit le-a cerut 5 milioane de euro actionarilor pentru anul acesta

ProCredit Bank opereaza o retea de 43 de unitati la nivel national

ProCredit Bank opereaza o retea de 43 de unitati la nivel national

23.05.2010, 23:08 30

ProCredit Bank, un jucator de talie mica specializat pefinantarea afacerilor micro si a intreprinzatorilor din domeniulagricol, a cerut actionarilor o majorare de capital de 5 milioanede euro pentru anul acesta, potrivit datelor BERD, care detine oparticipatie de 16,5% la capitalul bancii.

"BERD evalueaza o participare pro-rata la urmatoarele majoraride capital. Acest proiect va intari baza de capital a ProCreditBank si va permite bancii sa indeplineasca cerintele decapitalizare impuse de Banca Nationala a Romaniei si va permitebancii sa continue activitatea de finantare a intreprinderilormicro si mici", potrivit datelor prezentate pe site-ul BERD.

Banca a realizat o proiectie pe cinci ani pentru majorarea decapital, astfel ca actionarii ar trebui sa aduca in total 18milioane de euro, pana in 2014. In prezent, banca are un capitalsocial de circa 28 mil. euro. Pentru a-si mentine participatia de16,5%, BERD ar trebui sa vina cu 3 milioane de euro.

"ProCredit va continua sa ofere sprijin intreprinderilor microsi mici si clientilor din sectorul agricol care altfel ar aveaacces foarte dificil la finantari bancare clasice. Cel mai recentplan de afaceri al ProCredit prevede cresterea expunerii bancii pesectorul agricol", potrivit BERD.

ProCredit, filiala locala a ProCredit Holding, avea la sfarsitulanului trecut credite in sold de circa 200 de milioane de euro.Valoarea medie a creditelor este redusa, de circa 5.000 de euro.Banca opereaza printr-o retea teritoriala de 43 de unitati.

Pentru anul acesta banca si-a propus sa isi majoreze soldulcreditelor acordate cu 25 de milioane de euro. Intr-un interviuacordat ZF, Gianmarco Felice, directorul general al bancii, spuneaca in continuare se va orienta spre firmele cu afaceri ceva maimari si 10-20 de angajati, in conditiile in care micile afaceri defamilie - pe care le finanta cu precadere in trecut - s-au doveditfoarte vulnerabile in fata crizei.

Banca a intrat pe pierderi anul trecut, din cauza cheltuielilormari cu provizioanele pentru creditele neperformante.

Felice spunea ca multi antreprenori au ajuns supraindatoratidupa ce au contractat credite ca persoana fizica de la bancile carese bateau pe retail in anii trecuti, iar asta le-a afectat siafacerile in perioada de criza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO