Bănci și Asigurări

Producţia agricolă bună şi reducerea TVA la pâine pot duce inflaţia în decembrie la un minim istoric. În 2014 inflaţia revine pe creştere, cred analiştii

Producţia agricolă bună şi reducerea TVA la pâine...

Autor: Claudia Medrega

26.12.2013, 10:58 632

Inflaţia a avut o tendinţă descendentă în a doua parte a anului 2013 şi ar putea atinge la sfarşitul anului un minim istoric, fiind posibil să coboare sub 1,5%, evoluţia fiind influenţată în principal de producţia agricolă bună şi reducerea TVA la produsele de panificaţie, susţin analiştii.

Pentru 2014 economiştii anticipează estomparea efectului de bază pozitiv generat de aceşti factori şi creşterea inflaţiei spre 3-4%.

Banca centrală a revizuit semnificativ în scădere prognoza de inflaţie pentru 2013, de la 3,1% la 1,8%, precum şi pentru finele anului 2014, de la 3,1% la 3% (fără a lua în calcul impactul majorării impozitelor şi taxelor), anticipând o scădere a ratei sub intervalul de variaţie în prima parte a anului viitor şi apoi o revenire, mai ales din efect de bază. Ţinta de inflaţie a BNR este de 2,5%.

Inflaţia a scăzut puternic în lunile de toamnă, sub 2%, după ce în primele două trimestre din 2013 a oscilat în intervalul 5-6%. Trendul descendent al inflaţiei a încurajat relaxarea politicii monetare prin reducerea dobânzii-cheie.

Scăderea inflaţiei a fost influenţată în special de anul agricol bun şi reducerea TVA la produsele de panificaţie începând cu luna septembrie, de la 24% la 9%. În cazul pâinii, transmisia a fost semnificativă, de circa 95%. În septembrie, dinamica anuală a inflaţiei a decelerat sem­ni­ficativ la 1,88%, faţă de nivelul de 3,67% din august. În noiembrie, preţurile de consum au stagnat faţă de luna anterioară, ca urmare a ieftinirii alimentelor, astfel că rata anuală a inflaţiei s-a plasat la 1,83%, aproape de minimul istoric, potrivit celor mai recente date anunţate de Institutul de Statistică. Rata anuală a inflaţiei a atins minimul istoric, de circa 1,8%, în primăvara anului 2012.

Analiştii consideră că rata inflaţiei se va reduce în primul trimestru din 2014, sub 1,5%, ca urmare a modificării modului de calcul al accizelor (aplicarea cursului de schimb şi indexarea cu rata medie anuală a inflaţiei).

 

Ce spun analiştii despre evoluţia inflaţiei în 2014

 

Florentina Cozmâncă, senior economist RBS Bank

Anticipăm că pe tot parcursul anului 2014 rata anuală a inflaţiei se va menţine sub limita superioară de 3,5% a intervalului ţintit de BNR de Ă/-1 punct procentual în jurul nivelului de 2,5%. Mai mult, ne aşteptăm ca rata inflaţiei să se reducă în primul trimestru, în ciuda creşterii preţurilor produselor accizabile ca urmare a modificării modului de calcul al accizelor (aplicarea cursului de schimb şi indexarea cu rata medie anuală a inflaţiei). Astfel, anticipăm că rata anuală a inflaţiei să coboare sub pragul de 1,5% în primul trimestru, deci să iasă temporar din intervalul ţintit de banca centrală, urmând să crească treptat spre sfârşitul anului, către 3,3-3,4%. Considerăm că banca centrală va continua ciclul de relaxare a politicii monetare.

Eugen Sinca, analist-şef la BCR

Rata inflaţiei va creşte de la 1-1,5% în primul trimestru spre 3,5-4% la finalul anului, pe fondul scumpirii alimentelor şi continuării procesului de ajustare a preţului energiei. În aceste condiţii relaxarea politicii monetare va avea loc prin diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei spre 10% şi eliberarea în piaţă a 5-6 miliarde lei în mai mulţi paşi, cu efect de ieftinire a creditelor în lei. Spaţiul pentru reducerea dobânzii de politică monetară este mai redus faţă de 2013, şi credem că în cel mai bun caz vom avea doar o reducere cu 25 de puncte de bază la începutul anului.

Mihai Pătrulescu, senior economist UniCredit Ţiriac Bank

 

Inflaţia a avut o evoluţie descrescătoare în 2013, ajutată atât de anul agricol bun, dinamica temperată a preţurilor administrate, dar şi modificările fiscale precum reducerea TVA pentru pâine. În acest context, anitipăm că inflaţia va încheia anul sub nivelul de 1,5%, ţinta BNR fiind de 2,5%. Însă, efectul de bază pozitiv generat de aceşti factori va fi eliminat în 2014, iar inflaţia va accelera la 3,7% până la finalul anului (acciza pentru combustibili având un impact de aproximativ 0,4-0,6pp).

 

Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank

Inflaţia încheie probabil anul curent la 1,4% mulţumită recoltei deosebite şi reducerii cotei TVA pentru produse de panificaţie, setând astfel un nou record. Acest record va fi probabil spart în primul semestru al anului următor având în vedere că efectele celor două evenimente vor persista. Anticipăm o inflaţie medie în primul semestru inferioară pragului de 1,5% însă normalizarea preţurilor alimentelor şi creşterea accizelor pentru combustibil va trimite probabil inflaţia către 4,5% la finalul anului 2014.

Rozalia Pal, economistul-şef al Garanti Bank

 

Inflaţia va atinge un nivel minim istoric de aproximativ 1% în prima jumătate a anului 2014, dar va creşte în a doua parte a anului până la 3,5%. Factorii care vor putea influenţa semnificativ dinamica inflaţiei în 2014 sunt măsurile anunţate de liberalizare a preţurilor la energie (creştere de aproximativ 10%) şi gaze (creştere de aproximativ 8%), dar şi indexarea accizelor cu 4,77% începând din ianuarie 2014 şi creşterea accizelor la carburanţi (preţul final crescut cu 5,5%, cu un impact asupra inflaţiei de 0,5 puncte procentuale).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO