Bănci și Asigurări

Profitul Banc Post a scazut anul trecut cu 1,78 mil. euro

06.03.2003, 00:00 12

Banc Post a incheiat anul trecut cu un profit net de 220,96 mld. lei (7,06 milioane de euro), in scadere fata de cel inregistrat in 2001 - de 229,5 mld. lei (circa  8,8 milioane de euro). Datele facute publice ieri sunt preliminare, in aceasta perioada asteptandu-se finalizarea auditarii acestora. Pentru 2003, Banc Post si-a propus atingerea unui profit net in jur de 350 mld. lei ( 9,5 milioane de euro).
"Profitul pentru anul 2002 nu este chiar cel preconizat in buget dar noi am socotit ca, pentru cat a fost de greu anul trecut, evolutia indicatorilor, luna de luna, a condus la un rezultat multumitor", a apreciat presedintele Banc Post, Elena Petculescu.
La sfarsitul anului trecut banca avea active totale de aproape 555 milioane de euro, iar din acestea creditele - acordate atat persoanelor fizice cat si celor juridice - reprezentau aproape o treime. Fondurile proprii se ridicau la 31 decembrie 2002 la 66,75 milioane de dolari.
Banc Post administreaza in prezent conturile a 2,1 milioane de clienti, ponderea majoritara fiind detinuta de persoanele fizice.
Anul trecut, dupa cinci ani din momentul inceperii, a fost finalizata privatizarea Banc Post prin vanzarea ultimului pachet de 17% din actiuni pe care statul il mai detinea la banca romaneasca catre banca elena Eurobank. Grecii detin in urma acestei tranzactii un pachet de 36,25% din Banc Post, dar asigura impreuna cu Banco Portugues de Investimento (BPI) controlul. De fapt, inca de la inceput, in asigurarea managementului banc post, euro bank a ales sa mearga in parteneriat cu BPI., care detin si ei alte 17% din actiunile Banc Post.
Prima miscare anuntata de greci este majorarea capitalului social al bancii romanesti, astfel incat sa-si mentina impreuna cu Banco Portugues de Investimento (BPI) o participatie de peste 51%.
Actionarii Banc Post au decis sa majoreze capitalul social al bancii, pana la 15 martie, cu suma de 36 milioane de dolari, din care 16 milioane de dolari reprezinta conversia in actiuni a doua imprumuturi acordate bancii de International Financial Corporation (IFC) si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD),
Ceilalti actionari ai Banc Post sunt GE Capital cu 8,75% din capital si cele cinci societati de investitii financiare (SIF) care totalizeaza 30% din capital.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels