Bănci și Asigurări

Profitul BCR da primele semne de stabilizare

Profitul BCR da primele semne de stabilizare
02.05.2010, 23:02 73

Provizioanele pentru acoperirea pierderilor din creditelenerambursate au continuat sa muste din castigul BCR, cel mai maregrup financiar local, insa impactul a coborat la 110 mil. euro inprimele trei luni din 2010, de la aproape 188 mil. euro in ultimultrimestru din 2009, cand fusese atins un varf istoric.

In aceste conditii, grupul BCR a raportat pe primul trimestru unprofit net de 243 mil. lei (58,7 mil. euro), in scadere cu 26%, inlei, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul estecalculat conform standardelor internationale de raportarefinanciara.

"Datele indica o pozitie defensiva a bancii. S-au scos riscuridin bilant (prin externalizarea de credite acordate clientelei - n.red.), iar scaderea a fost contrabalansata prin plasamente intitluri de stat, care au un risc mai mic, dar aduc si castiguri maimici. Cresterea provizioanelor a fost controlata prin acelasi tipde mecanism. Prioritatea a fost imbunatatirea profilului de risc,foarte probabil pentru a reduce cerintele de capitalizare",comenteaza Florin Ilie, seful departamentului Piete de capital laING Bank.

Exprimata in euro, scaderea profitului net trimestiral a fost de25%, intrucat aprecierea leului face acum mai favorabilecomparatiile in valuta. Ritmul de scadere consemneaza astfel oimbunatatire simtitoare fata de ultimele doua trimestre din 2009,cand urcase la peste 80%, reflectand presiunea generata dedeteriorarea calitatii creditelor.

Majorarea castigului operational cu 16%, in euro, pana la 184de milioane de euro - sustinuta in special de veniturile dindobanzi - a ajutat la atenuarea scaderii rezultatului net.

"Desi am reusit o crestere cu circa 14% a rezultatuluioperational fata de trimestrul intai 2009, aceasta nu a fostsuficienta pentru a contrabalansa majorarea costurilor de riscgenerata de conditiile economice adverse. Merita evidentiatascaderea costurilor de risc fata de ultimul trimestru din 2009,care arata o evolutie pozitiva", a declarat Dominic Bruynseels, CEOal grupului BCR.

Castigul net din dobanzi, care asigura grosul veniturilor BCR, acrescut cu 10% in primul trimestru, pana la 972 de milioane de lei(235 de milioane de euro).

Aceasta in conditiile in care cheltuielile cu dobanzile au fostreduse cu 43%, in timp ce veniturile din dobanzi au inregistrat oscadere ceva mai usoara, dar consistenta, cu 22%.

In schimb, venitul net din comisioane a scazut cu 12%, pana la158 de milioane de lei (38 mil. euro), "reflectand nivelul incaredus al cheltuielilor de consum, care se suprapune cu strategiaBCR de a incuraja clientii sa utilizeze tranzactiile fara numerar",potrivit reprezentantilor grupului. Totodata, si vanzarile decredite de retail, care presupun si incasarea unor comisioanesubstantiale, au ramas slabe.

Pe de alta parte, cheltuielile operationale ale BCR au coboratcu 7,7% in lei, pana la 404 milioane de lei (97,7 milioane deeuro), pe fondul implementarii unor programe de eficientizare. BCRa investit totusi pentru extinderea retelei teritoriale cu 20 deunitati, ajungand la 665, dar si a canalelor alternative dedistributie.

Ponderea neperformantelor continua sacreasca

Creditele neperformante (cu intarzieri la plata ratelor maivechi de 90 de zile) au continuat sa isi majoreze ponderea inbilantul BCR, reprezentand 13,9% din totalul creditelor in derularela sfarsitul lui martie, de la 13,1% in decembrie, respectiv 6,3%in martie anul trecut. Nivelul este considerat in continuare"suportabil" de oficialii grupului.

Austriecii de la Erste, actionarul majoritar al BCR, noteaza inraportul propriu ca ponderea creditelor cu risc scazut a coborat la50,3% in prezent, de la 52,8% in urma cu un an.

Cu o pondere a neperformantelor de 13,9%, portofoliul local decredite arata considerabil mai rau decat cel al subsidiarei Erstedin Cehia, unde ponderea este de 5,1%, dar si fata de Ungaria, undese inregistreaza o pondere de 8,3%.

Acoperirea creditelor neperformante prin provizioane si garantiieste de 125%, potrivit BCR. Potrivit Erste, acoperirea creditelorneperformante prin provizioane (excluzand garantiile) a coboratmarginal la 56,7% in martie, de la 56,8% in decembrie. In urma cuun an raportul era de 73%.

La sfarsitul lunii martie, BCR avea in bilant provizioane derisc pentru credite de 3,9 miliarde de lei (965 mil. euro),reprezentand 5,7% din totalul activelor.

Rata de solvabilitate (care masoara adecvarea capitalului infunctie de riscurile asumate), calculata conform standardelorlocale, a urcat la 12,5% in martie, de la 11,9% in decembrie,situandu-se astfel peste pragul de 10% cerut de BNR. Pe IFRS,solvabilitatea s-a mentinut la 15,8%. Actionarii BCR au aprobatrecent majorarea capitalului bancii cu aproape 58 mil. euro.

Bilantul se contracta usor

La nivelul exclusiv al bancii, BCR inregistra la sfarsitul luimartie active de 62,9 miliarde de lei (15,3 mld. euro), in scaderecu 2% fata de martie anul trecut. Contractia a fost determinata descaderea soldului creditelor acordate clientelei cu peste 1%, panala 45,9 miliarde de lei (11,2 mld. euro).

"Portofoliul de credite de retail - inclusivmicrointreprinderile - s-a diminuat usor cu 2,4% sub influentanegativa a reducerii cererii eligibile si a unui management alriscurilor mai strict. Creditele garantate (credite de consumgarantate si ipotecare) au continuat sa creasca moderat avand caprincipal motor programul «Prima casa», care a fost insacontrabalansat de declinul creditarii negarantate", afirmareprezentantii BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO