Bănci și Asigurări

Profitul net al Erste Group a urcat cu 5,2% în primul semestru, la 496,3 milioane euro

29.07.2011, 09:52 182

Grupul Erste Bank a obţinut în primul semestru un profit netdupă impozitare şi plata intereselor minoritare de 496,3 milioaneeuro, în creştere cu 5,2% comparativ cu rezultatul înregistrat lajumătatea anului trecut, pe fondul unor venituri operaţionalestabile şi scăderii costului riscului.

Potrivit Erste Bank, venitul operaţional stabil şi creştereamoderată a cheltuielilor operaţionale au determinat o scădere aprofitului operaţional, la nivelul de 1,96 miliarde euro, înscădere cu 1,2% faţă de 1,99 miliarde euro în primul semestru deanul trecut.


Venitul operaţional a însumat în primul semestru 3,89 miliardeeuro, faţă de 3,88 euro în iunie 2010, în contextul în carecreşterea venitului net din dobânzi (+0,2%, la 2,68 milioane euro)şi a venitului net din tranzacţionare (+3,6%, până la 248,7milioane euro) a compensat diminuarea venitului net din taxe şicomisioane (-1,0%, la 954,9 milioane euro). În urma majorăriicheltuielilor administrative generale cu 1,5%, de la 1,89 miliardeeuro la 1,92 miliarde euro, raportul cost/venit a crescut la 49,5%,de la 48,8%.


Costurile de risc au scăzut cu 13,3% de la 1,08 miliarde euro (167de puncte de bază în raport cu nivelul mediu al împrumuturilorcătre clienţi) în prima parte din 2010 la 940 milioane euro,respectiv 141 de puncte de bază, în primul semestru din acestan.


Potrivit băncii austriece, calitatea creditelor s-a îmbunătăţitsemnificativ în Republica Cehă, Slovacia şi Austria, dar acontinuat să fie sub presiune în statele cu o revenire mai lentă aeconomiei, precum Ungaria şi România.


Rata creditelor neperformante raportată la creditele către clienţia crescut la 7,9% la finele primul semestru din 2011 (31 decembrie2010 - 7,6%). Rata de acoperire a creditelor neperformante s-aîmbunătăţit la 60,6%, de la 60% la sfârşitul anului 2010.

"Volatilitatea pieţei legată de criza datoriilor suverane aleGreciei şi revenirea macroeconomică în desfăşurare din EuropaCentrală şi de Est au fost trăsăturile care au caracterizat mediulde afaceri în al doilea trimestru. În timp ce unele dintre pieţelenoastre, respectiv Republica Cehă, Slovacia şi Austria au evoluatfoarte bine, pieţele bancare din Ungaria şi România prezentau încătendinţe de creştere modeste. În ansamblu, rezultatele obţinute întrimestrul al doilea au confirmat capacitatea puternică a ErsteGroup de a genera capital în pofida poverii taxei bancare, careeste extraordinar de mare în comparaţie cu nivelul internaţional",a declarat preşedintele executiv al Erste Group Bank, AndreasTreichl.

Grupul austriac preconizează că toate pieţele Erste Group dinEuropa Centrală şi de Est vor înregistra o creştere economicăsemnificativă în 2011. În timp ce în Austria, Republica Cehă,Slovacia şi Croaţia acest lucru se va traduce într-o creştere acererii pentru credite şi depozite, pieţele bancare din Ungaria şiRomânia vor rămâne în urmă, confruntându-se cu problemespecifice.


"În aceste condiţii, Erste Group se aşteaptă să menţină un profitoperaţional puternic în a doua jumătate a anului 2011, pe fondulmarjelor reziliente, accelerării creşterii creditării, veniturilornete solide din comisioane, precum şi datorită menţinerii creşteriicosturilor sub rata inflaţiei. Costurile de risc vor rămâneridicate în România şi vor creşte în Ungaria, dar la nivel de grupse preconizează că vor scădea în al doilea semestru din 2011comparativ cu prima jumătate a acestui an. În general, profituloperaţional puternic al Erste Group ar trebui să conducă în 2011 lacontinuarea consolidării capitalului Core Tier 1, ceea ce îi vapermite rambursarea capitalului participativ de stat în urmaobţinerii aprobărilor legale", se mai spune în comunicat.


Erste Bank controlează grupul BCR, după ce a preluat, în 2006,61,88% din acţiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat,Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi InternationalFinance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulteriorparticipaţia la 69,17%, prin preluarea de acţiuni deţinute desalariaţii BCR.

În noiembrie 2009, grupul austriac a interpus în relaţia sa deacţionar majoritar al BCR două vehicule cu statut juridic de SRLînfiinţate în Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH şi EGB CepsHolding GmbH. Societatea din urmă deţine în prezent 69,4% dinacţiunile BCR.

O participaţie de 30,11% la grupul BCR se află în proprietateacelor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO