Bănci și Asigurări

BCR, cea mai mare bancă din România, profit operaţional de 273 mil.euro, în creştere cu 2,8%, dar profit net atribubil acţionarului Erste în scădere cu 39%, la 120 mil.euro

BCR, cea mai mare bancă din România, profit...

Autor: Roxana Rosu

28.02.2018, 08:48 1164

Erste, acţionarul majoritar al BCR, şi-a publicat miercuri rezultatele financiare aferente anului 2017 pe tot grupul şi în ţările în care este prezent. În România, unde deţine grupul BCR, Erste a anunţat un profit operaţional de 273,5 milioane euro, în creştere cu 2,8% faţă de 266 milioane euro în 2016, ca urmare a îmbunătăţirii politicii de costuri. 

În schimb, câştigul net atibuibil acţionarului majoritar s-a redus cu 39%, 120,7 milioane euro.  

Veniturile din dobânzi au scăzut cu 2,5%, la 365,5 milioane euro, în special pe fondul diminuării zonei de creditare. 

La nivel de grup, Erste a raportat un profit net de 1,31 miliarde euro, în creştere cu 4,1%, ceea ce a determinat propunerea majorării dividendului la 1,2 euro pe acţiune. 

Leul s-a depreciat cu 1,7% în raport cu euro în perioada analizată. Dobânzile nete pe segmentul din România au scăzut, în cea mai mare parte din cauza veniturilor slabe din activitatea de creditare. Comisioanele şi taxele au scăzut de asemenea din cauza tranzacţionării mai scăzute şi a costurilor mai ridicate de întreţinere a conturilor pe segmentul de retail. Îmbunătăţirea rezultatului net de tranzacţionare a fost atribuit în cea mai mare parte poziţionării valutelor şi reevaluării derivativelor. Cheltuielile operaţionale au scăzut pe baza unor contribuţii la fondul de asigurări al depozitelor semnificativ mai mici, de 2,2 milioane de euro. 

Per total, rezultatul operaţional şi raportul cost/ venit s-au îmbunătăţit. În ciuda non-recurenţei de anul trecut a provizioanelor nete ridicate, impactul negativ asupra activelor financiare a rămas scăzut. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO