Bănci și Asigurări

Profumo, CEO al UniCredit: Ideea taxării speciale a băncilor este o greşeală

25.07.2010, 23:15 16

În timp ce Ungaria înfruntă criticile FMI şi UE privindintroducerea unei taxe speciale pentru bănci, Alessandro Profumo,CEO al UniCredit Group, susţine că o asemenea idee discutată şi lanivel european constituie "o greşeală".
"Este greşită ca şi concept. Toate băncile plătesc deja taxe şiimpozite. Nu cred că este corect a spune băncilor pe de o parte«trebuie să vă majoraţi capitalul» şi pe de alta «trebuie săplătiţi nişte taxe în plus la buget»."
De asemenea, el respinge teza conform căreia băncile ar trebui săcontribuie cumva la consolidarea bugetelor statelor europene dupăce multe instituţii de credit au fost salvate de la faliment tocmaicu banii contribuabililor. "Nu sunt de acord cu o abordaregeneralizată. UniCredit nu a luat niciun ban de la stat, deci nu sepoate pune problema într-o asemenea manieră. Şi nu văd de cesectorul bancar ar trebui să contribuie la consolidarea bugetelorstatelor mai mult decât alte sectoare."
Şeful UniCredit consideră că un nou val de privatizări în Româniaar resuscita interesul investitorilor străini pentru piaţa locală,contribuind la revenirea economiei. "Da, România este o piaţă mareşi cred cu tărie că reluarea privatizărilor va atrage interes.Trebuie însă stabilit în prealabil un set de reguli stabile şiconsistente pentru cumpărători, astfel încât investitorul să ştieclar ce i se permite şi ce nu, şi să aibă siguranţa că statul nu seva răzgândi după un timp."
Săptămâna trecută, bancherul italian s-a întâlnit cu preşedinteleTraian Băsescu, cu ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu şi cuguvernatorul BNR Mugur Isărescu. De la Bucureşti a plecat la Kievpentru a vizita şi filiala din Ucraina a grupului care deţine ceamai puternică poziţie în regiune.
Percepţia lui Profumo este că autorităţile române au o imagineclară asupra problemelor cu care se confuntă economia, "dar aceastanu se materializează mereu în acţiuni de rezolvare". "Am însăîncredere că va fi făcut mai repede pasul de la diagnosticare latratament."
El spune că potrivit estimărilor grupului italian economia Românieiva reveni pe creştere de anul viitor. "Suntem investitori pe termenlung, iar la orizontul anului 2015 luat în calcul în strategia petermen mediu estimăm că România va avea una dintre cele mai marirate de creştere economică."
Arhitectul extinderii rapide a UniCredit din ultimul deceniususţine că grupul său este "foarte activ în atragerea deinvestitori în România". "Suntem prezenţi pe 22 de pieţe, aşa căputem mobiliza nu doar interesul investitorilor italieni, ci şi alcelor din Germania, Polonia sau Turcia." În acelaşi timp, spune căUniCredit încearcă să-i sprijine pe antreprenorii români care vorsă facă investiţii în străinătate, oferindu-le avantajul unorcosturi mai reduse pentru operaţiuni transfrontaliere.
Cât priveşte parteneriatul cu omul de afaceri Ion Ţiriac, caredeţine circa 45% din subsidiara locală a UniCredit Group, Profumoîl asimilează unui "mariaj".
"Prin definiţie, mariajul este pe termen lung şi ambele părţi suntfoarte mulţumite cu această formulă", a spus şeful UniCreditîntrebat despre perspectivele acestui parteneriat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO