Bănci și Asigurări

Provizioanele dau din nou batai de cap maghiarilor de la OTP

Provizioanele dau din nou batai de cap maghiarilor de la OTP
19.05.2010, 23:45 19

OTP Bank, filiala locala a celui mai mare grup financiarmaghiar, a incheiat primul trimestru pe zero, dupa ce obtinuse inultimul trimestru din 2009 un profit net de 1,4 mil. euro din cauzaunei rabufniri a creditelor neperformante.

In primul trimestru din 2009 OTP Romania se confruntase cupierderi, cauzate tot de presiunile de deteriorare a portofoliului."Primul trimestru a fost mult mai bun decat cel din 2009. Neingrijoreaza insa situatia economica actuala si ne refacemplanurile, dar ne vom stradui sa incheiem anul pe profit", spuneLaszlo Diosi (foto), directorul general al OTP Bank Romania.

Profitul operational a fost mai mic in primul trimestru de anulacesta fata de ultimele trei luni din 2009, in conditiile in careveniturile operationale au scazut cu 10%, pana la 18,3 milioane deeuro. Ponderea creditelor cu intarzieri la plata ratelor a urcat la4,4% din totalul creditelor acordate in martie, fata de 3,4% indecembrie anul trecut. "Calitatea portofoliului de credite s-adeteriorat usor, dar ramane cea mai buna la nivelul intreguluigrup. Pentru creditele restructurate, calitatea a fostneschimbata", potrivit raportului trimis de grupul OTP Bank laBursa de la Budapesta.

Diosi spune ca principala preocupare pentru anul acesta estecresterea veniturilor, in conditiile in care nu mai este mult locpentru taierea cheltuielilor operationale. Pentru venituri maimari, banca are insa nevoie sa dea credite.

"Din ultimele campanii pe care le-am derulat avem vesti bune,sunt multe credite in analiza. In ultima luna am avut cresteri sipe corporate, si pe retail", afirma Diosi.

Datele publicate de grup arata ca, exprimate in euro, creditelede retail au urcat cu aproape 3% in primul trimestru, pana la 764de milioane de euro. Finantarile pentru companii au scazut insa cu8%, pana la 313 milioane de euro. In cadrul segmentului de retail,ipotecarele au ramas constante, in timp ce cresterea a fostalimentata de imprumuturile vandute firmelor mici si mijlocii.

Grupul noteaza ca indicatorul de solvabilitate (care masoaraadecvarea fondurilor proprii in functie de riscurile asumate) acoborat la 13,7% in martie, de la 14,3% in decembrie, ramanandpeste nivelul de 10% cerut de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO