Bănci și Asigurări

Provizioanele mentin majoritatea bancilor mici pe pierdere

Provizioanele mentin majoritatea bancilor mici pe pierdere
08.12.2009, 23:06 39

Cele 35 de banci cu cote de piata mai mici de 5% au cumulat opierdere neta la sfarsitul lunii septembrie, minusuri semnificativefiind inregistrate de multi dintre cei circa 20 de jucatori cu catemai putin de 1% din activele totale ale sistemului.

Castigurile obtinute de cele 7 banci cu cote de la 5% in sus,dar si cele realizate de unii dintre competitorii mai mici au facutca luna septembrie sa consemneze la nivelul pietei un profit net decirca 160,4 mil. euro, dupa ce in prima parte a anului fuseseraacumulate pierderi per total.

In schimb, categoria celor circa 15 banci cu cote de piatacuprinse intre 1% si 5% a cumulat o pierdere medie reprezentandechivalentul a 0,8% din capitalurile proprii, in timp ce grupa decirca 20 de jucatori care nu trec de 1% din piata a adunat pierderimedii la nivelul a peste 21% din capitalurile proprii. Situatiaeste insa mai buna fata de trimestrul I, cand bancile mici aveaupierderi la nivelul a 33% din capitalul propriu, iar cele mijlociila nivelul a 11%.

Bancile mari au reusit o consolidare vizibila a pozitiei,imbunatatindu-si rentabilitatea medie a capitalului propriu de la6,23% in trimestrul I, la peste 11% la sfarsitul trimestruluiIII.

In schimb, jucatorii medii si mici resimt in modul cel mai acutcresterea provizioanelor pentru riscul de credit, costul acestorainghitind in multe cazuri profitul operational. Astfel, pentrubancile cu cote de piata intre 1% si 5% creditele clasificate dreptindoielnic si pierdere au ajuns sa reprezinte 16,5% din totalulportofoliului, fiind cu peste doua puncte procentuale mai maridecat media pietei de 14,2% si cu sapte puncte mai sus ca in martie2009.

Deteriorarea calitatii portofoliilor de credite este si maivizibila in cazul bancilor mici, unde creditele din categoriileindoielnic si pierdere au sarit la peste 25% din total, de la circa18% in trimestrul I.

Media pietei este ajustata de situatia mai buna din portofoliilebancilor mari, acestea inregistrand o rata a riscului de credit de12,5% la sfarsitul lunii septembrie.

Vulnerabilitatea bancilor mici este accentuata de faptul ca nuau reusit sa-si corecteze dezechilibrul dintre depozitele atrase sicreditele acordate, ba dimpotriva.

Asa se face ca raportul credite/depozite s-a inrautatit inseptembrie la aproape 163%, fata de 156% in trimestrul I al acestuian, aratand ca majoritatea bancilor cu cote de piata de pana la 1%nu au reusit sa faca fata competitiei dure lansate de jucatoriimari in semestrul I pentru atragerea de resurse.

In plus, costurile foarte mari pe care unele banci mici le-ausuportat in incercarea de a oferi dobanzi la depozite peste mediapietei le afecteaza acum rezultatele.

Pe de alta parte, bancile mijlocii au ajustat spectaculosraportul credite/depozite, de la peste 117% in trimestrul I la 101%in septembrie. Totusi solvabilitatea ramane solida pentru toategrupele de banci, mult peste pragul de 10% cerut de BNR pentruprudenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO