Bănci și Asigurări

"Capsunarii" incep sa puna presiune pe curs

09.08.2006, 19:10 16

Intoarcerea in tara pentru concedii a romanilor plecati la munca in strainatate a adus, ca si in anii trecuti, o crestere a intrarilor de valuta pe casele de schimb.
Oferta mai mare de valuta a pus presiune si pe curs, leul reusind sa se intareasca cu aproximativ 1% in fata euro in primele zile ale lui august.
"Din experienta anilor trecuti, varful intrarilor in piata valutara din partea persoanelor fizice il reprezinta luna august, iar 2006 nu face exceptie. In comparatie cu anii trecuti, volumele nu mai sunt insa la fel de mari", comenteaza Aurelian Mihaescu, dealer la Raiffeisen Bank.
El spune ca prima saptamana din august a adus o crestere cu 20% a intrarilor de valuta pe casele de schimb, fata de aceeasi perioada a lui iulie, iar in perioada urmatoare majorarile ar putea sa fie chiar mai mari.
"In luna august, practic, volumele din operatiuni de vanzare-cumparare pe casele de schimb valutar aproape s-au dublat fata de luna precedenta, dar se inscriu in tendinta pentru luna august de anul trecut, chiar cu o usoara crestere", a declarat Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR. El spune ca volumul zilnic pe casele de schimb se ridica la aproximativ 10 milioane de euro, in conditiile in care BCR opereaza una dintre cele mai extinse retele.
"De la inceputul lunii august, am constatat o crestere semnificativa a cumpararilor de valuta prin casele de schimb", spune Claudiu Cercel, director al directiei Operatiuni de piata in cadrul BRD-SocGen.
Si la Bancpost s-a resimtit, de la inceputul lunii august, o crestere a intrarilor de valuta pe casele de schimb. Volumele sunt comparabile cu cele inregistrate anii trecuti, spune Dorin Badea, dealerul sef al bancii.
"Aceste excedente se regasesc in casele de schimb ale bancilor si daca masurile luate de banca nationala sunt favorabile aprecierii leului, atunci vom putea vorbi de niveluri de sub 3,5 lei pentru un euro, in urmatoarele saptamani", apreciaza Aurelian Mihaescu.
Analistii au asteptari divergente privind evolutia cursului, in conditiile in care jucatorii nerezidenti, foarte puternici, au acum un cuvant greu de spus pe piata, iar miscarile acestora sunt dificil de intuit.
De altfel, leul a pierdut ieri o buna parte din aprecierea acumulata in ultima saptamana, in conditiile in care jucatorii straini au preferat sa-si inchida pozitiile pe leu, inainte de sedinta BNR pe probleme de politica monetara.
BNR a calculat un curs de 3,5271 lei pentru un euro, cu 1,21 bani mai mult decat in ziua anterioara. Dolarul a urcat cu 1,24 bani, pana la 2,7462 lei, dupa ce a inregistrat aprecieri si in fata euro, pe pietele internationale.
Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 3,5120/3,5170 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua anterioara. Inca de la primele ore ale sedintei de tranzactionare jucatorii au cumparat valuta, astfel ca euro s-a apreciat aproape constant, pana la 3,5260/3,5310 lei. La acest nivel piata s-a stabilizat, iar cotatiile au ramas la 3,5250/3,53 lei pentru un euro pana la inchiderea pietei. Volumele tranzactionate au crescut comparativ cu zilele precedente.
Leul a intrat pe un trend accentuat de apreciere de la inceputul lunii, cursul coborand in mai putin de o saptamana de la niveluri de aproape 3,55 lei/euro pana spre 3,51 lei/euro. Dealerii spun ca nivelul de 3,52 lei pentru un euro este un suport important, iar intoarcerea de ieri a cotatiilor arata ca mai este nevoie de timp pentru consolidarea miscarii de apreciere.
Contextul pare sa fie favorabil unei aprecieri a leului, cel putin pe termen scurt, in conditiile in care oferta de valuta pe casele de schimb va ramane bogata in saptamanile urmatoare, iar jucatorii speculatori au din nou apetit pentru investitiile in monedele de pe pietele din regiune, acestea marcand la unison aprecieri in fata euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO