Bănci și Asigurări

Radu Gheţea: Am analizat şi eu creditul despre care vorbeşte toată lumea şi este legal. Este o opinie personală, dar este şi opinia băncii

Radu Gheţea: Am analizat şi eu creditul despre care...

Autor: Claudia Medrega

29.11.2013, 14:49 1513

In cazul creditului acordat de CEC Bank Ioanei Basescu “nu s-a incalcat nici legea, nici reglementarile BNR si cu atat mai putin normele interne ale bancii”, potrivit lui Radu Ghetea, presedintele CEC Bank.

“Din pacate nu pot da informatii cu privire la orice operatiune facuta de un client din banca si nici despre activitatea bancii avand in vedere articolul 111 din legea bancara. Despre creditul despre care se tot vorbeste in ultima perioada l-am analizat si eu si consider – si ca opinie personala dar si ca institutie – ca nu s-au incalcat nici legea, nici reglementarile BNR si cu atat mai putin normele interne ale bancii. Exista o comisie care va vedea ce trebuie sa vada in legatura cu acest credit. Se va produce si ancheta de la Parlament. Sa lasam ca lucrurile sa fie clarificate”, a declarat Ghetea la Sinaia la seminarul EU-Cofile organizat de Alpha Bank, BNR şi ARB.
Aceasta este prima reactie a presedintelui CEC Bank referitoare la creditul acordat de institutia de credit Ioanei Basescu. Ghetea a facut doar o declarative aratand ca nu are disponibilitatea de a raspunde la intrebari.

Banca Naţională va iniţia, la solicitarea Ministerului Finanţelor, un control de conformitate la CEC privind creditul acordat Ioanei Băsescu, control care va fi început săptămâna viitoare şi finalizat până la 9 decembrie, potrivit directorului Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. Totodata, membrii Comisiei de buget din Senat au decis să solicite băncii transmiterea, până în data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011.

Ioana Băsescu arăta la jumătatea acestei luni că, în septembrie, a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro. Creditul a fost contractat de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni. Preşedintele Traian Băsescu declara că a convins-o pe fiica sa cea mare să cumpere terenul pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat, la 13 noiembrie, că a fost sunat, în urmă cu două-trei săptămâni, de către Traian Băsescu, care l-a rugat ca Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC, fără a motiva această intervenţie.

Ulterior, şeful statului a confirmat că a avut o discuţie cu ministrul Chiţoiu, în cursul căreia "l-a avertizat" să nu-l schimbe din funcţie pe Gheţea înainte de terminarea mandatului legal.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO