Bănci și Asigurări

Radu Ghetea, ARB: Bancile sprijina reglementarile privind costul creditului de retail, dar implementarea va dura

Radu Ghetea, ARB: Bancile sprijina reglementarile privind costul creditului de retail, dar implementarea va dura

Radu Ghetea, presedintele ARB: "Codul de bune practici - desi sunt o fire optimista, nu sunt convins ca il vom avea curand. Acesta trebuie sa armonizeze culturile bancare din mai multe tari, fiecare dintre grupurile straine prezente pe piata are propria cultura si ma indoiesc ca vom cadea usor pe formulari unanim acceptate."

07.07.2008, 19:22 20

Bancile vor sprijini proiectul de lege al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) privind stabilirea dobanzilor si a comisioanelor la creditele pentru populatie, insa implementarea acestor prevederi se va prelungi.
"La nivelul membrilor Consiliului de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor ne-am intalnit cu reprezentantii ANPC si am cazut de acord asupra acestor propuneri. Implementarea va dura insa, pentru ca practic trebuie modificate toate contractele incheiate cu clientii", a comentat pentru ZF Radu Ghetea, presedintele ARB. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a anuntat saptamana trecuta ca va elabora un proiect de lege prin care li se va impune bancilor un anumit standard pentru stabilirea costurilor aferente creditelor. Astfel, comisioanele aferente creditului vor fi stipulate in contract si nu vor putea fi modificate decat in sensul reducerii sau anularii. Totodata, dobanda perceputa va fi legata de indicator - prime rate - care este specific fiecarei banci si reflecta costurile sale de finantare. Acest indicator ar urma sa fie afisat de fiecare banca in toate unitatile sale.
Ghetea spune ca acest indicator va fi utilizat in special pentru creditele in lei, in cazul celor in euro urmand sa fie utilizat probabil EURIBOR (indicatorul de pe piata interbancara europeana).
Dobanda suportata de client urmeaza astfel sa fie calculata in functie de acest indicator si o marja, care va ramane fixa pe toata perioada de derulare a contractului. Seful ARB afirma pe de alta parte ca realizarea unui Cod de bune practici pentru ofiterii bancari, o alta cerinta a ANPC, va fi mult mai greu de pus in practica.
"Codul de bune practici - desi sunt o fire optimista, nu sunt convins ca il vom avea curand. Acesta trebuie sa armonizeze culturile bancare din mai multe tari, fiecare dintre grupurile straine prezente pe piata are propria cultura si ma indoiesc ca vom cadea usor pe formulari unanim acceptate. Competitia este foarte puternica, iar fiecare considera ca practicile sale sunt cele mai bune", noteaza Ghetea.
In alta ordine de idei, Radu Ghetea afirma ca numarul reclamatiilor primite de ANPC este de ordinul sutelor, iar comparat cu volumul foarte mare de
credite acordate, de ordinul milioanelor si reflecta o calitate buna a serviciilor oferite de banci.
In ceea ce priveste comunicarea eventualelor modificari survenite in privinta ratei la credit, si care
s-a dovedit pana acum o cauza importanta de nemultumire pentru clienti, ANPC a prevazut transmiterea acestor informatii prin intermediul extrasului de cont.
"Pentru modificarea dobanzii de baza banca are obligatia de a notifica clientul prin intermediul extrasului de cont sau printr-o anexa la extras. Extrasul poate fi transmis clientului prin posta sau poate fi pastrat in banca, la dispozitia acestuia, conform optiunii imprumutatului la data semnarii contractului", potrivit proiectului initiat de ANPC.
Ghetea admite ca in mod traditional comunicarea cu clientii a fost o problema. In cazul in care imprumutatul este de acord cu trimiterea extrasului acasa, atunci comunicarea ar trebui sa decurga fluent. Sunt insa clienti care prefera ca extrasele de cont sa fie pastrate de catre banca, dar in acest caz isi asuma practic riscul de a afla de eventualele modificari de dobanda cu intarziere, atentioneaza seful ARB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO