Bănci și Asigurări

Radu, UniCredit: Ne chinuim sa gasim resurse

15.12.2008, 18:53 9

Anul 2009 va fi dificil si sunt putini cei care se pregatesc cu adevarat, fiind important ca sectorul corporatist sa-si faca planurile pe baza unui cost de finantare mai mare pentru ca bancile insele se imprumuta mult mai scump, afirma Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.

"Finantarile pe termen mediu si lung sunt cele mai afectate pentru ca resursele au devenit foarte limitate: in euro practic nu mai sunt disponibile pe termen mediu si lung, iar in lei sunt foarte restranse."
Pe de alta parte, admite ca dobanzile mari plus deprecierea leului constituie doi factori care isi pun amprenta pe capacitatea de rambursare a clientilor, bancile resimtind deja o deteriorare a comportamentului de plata mai ales la clientii companii. "Avem in vedere aceasta problema si ne pregatim pentru a-i face fata, sprijinindu-ne clientii." Cat priveste piata de retail, Radu crede ca imprumuturile de consum vor fi un produs vandabil in 2009, care va putea fi acordat insa in special in lei si pe termen scurt.
In imobiliare, bancherul apreciaza ca reducerea preturilor pe zona rezidentiala poate stimula dezghetarea pietei. "In acest moment preturile nu mai sunt realiste. Dezvoltatorii s-au obisnuit sa aplice o marja foarte mare la vanzarea de locuinte fata de asteptarile cumparatorilor, de pe vremea cand accesul la bani era foarte facil."
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO