Bănci și Asigurări

Rădulescu, Banca Transilvania: Rata de dobândă pe scadenţa 10 ani este în scădere, evoluţie convergentă cu cele din pieţele din SUA şi Germania

Rădulescu, Banca Transilvania: Rata de dobândă pe...

Autor: Roxana Rosu

27.11.2017, 13:38 296

Piaţa titlurilor de stat din România a fost influenţată de evoluţiile din pieţele internaţionale şi de factorii interni, remarcându-se scăderea ratei de dobândă pe scadenţa 10 ani, un barometru pentru costul de finanţare în economie, evoluţie convergentă cu cele din pieţele din Statele Unite şi Germania, a spus Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

Rata de dobândă la 10 ani a scăzut cu 2,4% la 4,49% săptămâna trecută, marcând un plus 28,7% în 2017. Spread-ul de dobândă a scăzut cu 5,5% la 2,15 puncte procentuale, la minimul din mai 2015.

În cursul săptămânii trecute, Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu 230 milioane lei prin titluri scadente în iunie 2021 la un cost mediu anual de 3,68%. Statul a respins însă toate ofertele băncilor la licitaţia cu certificate pe 12 luni din cauza nivelului ridicat al costurilor de finanţare.

Evoluţia dobânzilor are loc în contextul în care Comisia Europeană a atras atenţia cu privire la deteriorarea finanţelor publice şi a recomandat ajustarea componentei structurale a deficitului bugetar cu cel puţin 0,8% din PIB în 2018. În acelaşi timp, raportul Moody’s indică perspectiva consolidării raportului datorie publică/PIB pe termen mediu, pe fondul accelerării PIB-ului nominal.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO