Bănci și Asigurări

Raiffeisen a exportat credite de 77 mil. €

Raiffeisen a exportat credite de 77 mil. €

Herbert Stepic, Raiffeisen International: Si acest an va fi unul al marilor provocari

30.03.2010, 23:15 38

Raiffeisen Bank, una dintre primele zece banci de pe piata, avandut anul trecut credite in valoare de 77 mil. euro catre douavehicule special infiintate in cadrul grupului Raiffeisen siinregistrate in Olanda.
Circa 64% din suma reprezinta credite pentru companii, care au fosttransferate catre RI Eastern Europe Finance, iar restul au fostcredite de retail (27 mil. euro) care au ajuns in bilantul ROOFConsumer Romania.
Raiffeisen practica din 2005 "exportul" de credite, banca apelandla aceasta solutie fie pentru a atenua costul reglementarilor si alrestrictiilor la creditare impuse de BNR pe parcursul anilortrecuti, fie pentru a face rost de lichiditati.
La data tranzactiei, banca incaseaza o anumita suma fixa, iar apoi,in functie de performanta portofoliului de credite vandut primestelunar o parte variabila. De exemplu, anul trecut a incasat peste 17mil. euro reprezentand componenta variabila a pretului de vanzare aportofoliilor de credite transferate in timp catre cele doua firmespeciale.
Varful externalizarii de credite din bilantul Raiffeisen a fostatins in 2008 - anul culminant al pietei creditului in Romania -cand valoarea contabila a creditelor vandute celor doua vehiculeamintite s-a ridicat la 1,12 miliarde de euro, din care 85% au fostfinantari pentru companii. Asemenea altor banci, Raiffeisenconsidera in aceste conditii putin relevant clasamentul de piataintocmit dupa activele inregistrate in bilanturile locale. Astfel,pe 2009 a raportat la BNR active de 20 mld. lei (4,7 mld. euro), cucare s-a situat pe locul 7 la nivelul pietei.
Inclusiv pe seama vanzarii de active, Raiffeisen si-a asiguratsuficiente resurse financiare in cursul lui 2009. Pentru siguranta,anul trecut a incheiat un acord de finantare stand-by cu RaiffeisenZentralbank Austria - banca-mama a grupului - in valoare de 150mil. euro si care expira in februarie 2011, insa nu a tras niciosuma.
"Poate ca am depasit cel mai dificil moment al crizei economice,dar si acest an va fi unul al marilor provocari", afirma HerbertStepic, presedintele Raiffeisen International, holdingul carecontroleaza Raiffeisen Bank Romania, si presedinte al Consiliuluide Supraveghere al bancii locale. El spune ca "2009 va ramane inmemorie drept un an extrem si plin de provocari".

Expuneri reduse pe majoritatea sectoareloreconomice
Raiffeisen si-a restrans anul trecut cu circa 33 mil. euroexpunerea totala din credite acordate companiilor din economie,pana la 1,3 mld. euro, singurele domenii in care a maritfinantarile acordate fiind serviciile si sectorul public.
Cea mai mare reducere a fost inregistrata pe sectorulconstructiilor, unde expunerea a scazut cu aproape 80,5 mil. euro,pana la 15,5 mil. euro. De asemenea, expunerea pe comert s-adiminuat cu peste 34 mil. euro, pana la 301 mil. euro. In schimb,pe servicii expunerea a urcat cu aproape 64 mil. euro, la 293 mil.euro, respectiv cu 63 mil. euro pe sectorul public, pana la 226mil. euro.
Per total portofoliu de credite al bancii, imprumuturileclasificate in categoria "indoielnic" si "pierdere" au urcat laaproape 240 mil. euro, nivel aproape dublu fata de 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO