Bănci și Asigurări

Raiffeisen Banca pt. Locuinte cumpara rivalul HVBpLoc

Raiffeisen Banca pt. Locuinte cumpara rivalul HVBpLoc

Click pentru imaginea marita

28.01.2008, 18:35 34

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), subsidiara grupului Raiffeisen specializata in administrarea unui sistem de economisire-creditare pentru locuinte, se pregateste sa preia controlul singurului competitor de pe piata, HVB Banca pentru Locuinte (HVBL).
Tranzactia este in curs de perfectare, au declarat pentru ZF surse bancare.
Raiffeisen Locuinte se pregateste astfel de intrarea pe piata a BCR Banca pentru Locuinte, unul dintre pariurile austriecilor de la Erste Bank pe piata locala.
Contactati de ZF, nici reprezentantii RBL si HVBL, nici actionarii lor nu au dorit sa comenteze in privinta tranzactiei si a ratiunilor care stau in spatele acesteia. La sfarsitul lunii septembrie 2007, HVB Locuinte era cea mai mica institutie de credit dintre cele 38 existente la momentul respectiv, cu active de sub 15 mil. euro. Raiffeisen Locuinte ocupa pozitia 32 dupa nivelul activelor.
Fiecare banca are cate trei actionari: Raiffeisen Bank Romania, Bausparkasse Schwaebisch Hall - Germania si Raiffeisen Bausparkasse - Austria, fiecare cu cate 33,3%, respectiv Vereinsbank Victoria Bauspar - Germania, cu 55%, Bank Austria Creditanstalt, cu 35% si UniCredit Tiriac Bank, cu 10%.
Valoarea tranzactiei s-ar putea situa la mai putin de 10 milioane de euro, in conditiile in care portofoliul de clienti al HVB Locuinte este estimat la mai putin de 35.000. La o valoare medie a unui contract de economisire-creditare de circa 5.800 de euro, ar rezulta o suma totala de finantari angajate de banca de 203 mil. euro.
In 2006, HVBL avea circa 11.000 de clienti cu contracte de aproape 66 mil. euro. Banca detinea in urma cu un an o retea de peste 2.000 de consilieri financiari si intentiona sa recruteze inca 1.000. De asemenea, avea in plan deschiderea a 16 birouri pe langa cele patru regionale din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca, tinta fiind atragerea a 24.000 de clienti noi. In 2006, banca a pierdut circa 2,5 mil. euro, pierdere estimata si pentru 2007.
Raiffeisen Locuinte numara circa 130.000 de clienti, valoarea contractelor depasind 600 mil. euro. Conceptul conform caruia un client trebuie sa economiseasca pe o perioada minima - de 18 luni in cazul RBL - inainte de a putea obtine un credit cu dobanda mai scazuta, a fost lansat pe piata in vara lui 2004, odata cu infiintarea Raiffeisen Locuinte. Un an mai tarziu, in septembrie 2005, a aparut si HVB Locuinte.
Initial, statul intentionase sa puna pe picioare un proiect similar la CEC, impreuna cu o banca germana de specialitate, insa in cele din urma proiectul a fost abandonat.
Din cauza numarului minim de jucatori intrati pe aceasta nisa si a sumelor mici investite in promovare, produsul a ramas putin cunoscut la nivelul pietei.
De asemenea, conceptul intra in contradictie cu apetitul pietei pentru consum, prea putini clienti avand rabdare sa economi?seasca inainte de a obtine un credit.
Dupa fuziunea dubla dintre HVB Bank, Banca Tiriac si UniCredit Romania, care a dus la aparitia UniCredit Tiriac Bank, continuata cu absorbtia sucursalei Banca di Roma, preluarea HVBL de catre RBL este o noua operatiune de consolidare pe piata locala.
In curand este asteptata finalizarea preluarii operatiunilor CR Firenze Romania de catre Intesa Sanpaolo Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO