Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank a facut un profit net de 17,5 mil. euro

Raiffeisen Bank a facut un profit net de 17,5 mil. euro
11.08.2006, 19:34 25

Raiffeisen, a treia banca din sistem, a obtinut in primul semestru un profit net de 17,5 milioane de euro, cu mai putin de 1% peste rezultatul obtinut in aceeasi perioada a anului trecut.
Profitul inainte de impozitare a fost de 21 mil. euro, marcand o crestere cu 28% comparativ cu iunie anul trecut.
Raiffeisen a reusit sa-si majoreze activele cu 25% in perioada iunie 2005- iunie curent, acestea urcand pana la 3,2 miliarde de euro. Banca a crescut insa mai incet decat piata, iar in aceste conditii, cota sa a coborat la jumatatea anului la 7,9% din activele din sistem, fata de 8,8%, in urma cu un an.
Statisticile de anul acesta sunt insa influentate si de exportul unor credite din portofoliile filialelor locale catre bancile- mama, dupa ce BNR a introdus la sfarsitul anului trecut norme dure privind finantarile in valuta.
"Rezultatele financiare inregistrate la sase luni de Raiffeisen Bank sunt bune. Avem o evolutie buna a activelor tinand cont ca 2006 este anul in care multe credite de consum acordate in 2003 si 2004 ajung la scadenta. Am inlocuit portofoliul acestor credite pe termen scurt si am crescut ponderea creditelor acordate pe termen mediu si lung", a comentat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
El spune ca in 2006 accentul a fost pus pe imbunatatirea indicatorilor de profitabilitate si eficienta, dupa ce in anii trecuti banca a turat motoarele pentru a castiga cota de piata. In 2005, banca a facut un profit net de 17,4 mil. euro.
"Anul acesta am considerat ca cel mai important nu este sa crestem in continuare cota de piata. Daca toti jucatorii se concentreaza pe asta, poate ca nu este momentul cel mai potrivit. Vrem sa ne majoram si noi cota de piata, dar este un obiectiv pe termen lung", explica Van Groningen. In opinia lui, o cota de piata de 8% este o baza buna pentru o dezvoltare organica, dar care nu pune presiune pe o expansiune agresiva. Raiffeisen a incercat sa cumpere CEC, prin reteaua careia ar fi ajuns la clientii cu venituri sub medie, inca slab bancarizati. Raiffeisen nu a intrat in finala, unde se lupta maghiarii de la OTP Bank si grecii de la NBG, pentru ca a oferit mai putini bani decat ceilalti doi.
Competitia tot mai stransa de pe piata, care a pus anul acesta presiune pe marjele de castig ale bancilor si investitiile mari pentru dezvoltare au inceput sa-si puna amprenta asupra ritmului de crestere a profiturilor obtinute in sistemul bancar.
BCR, cea mai mare banca din sistem, a castigat in primul semestru 127 mil. euro, profitul crescand cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. BRD-SocGen, a doua banca din sistem, isi va prezenta rezultatele financiare la inceputul saptamanii viitoare. Banca Transilvania, unul dintre cei mai dinamici jucatori din piata, a reusit sa-si majoreze profitul cu 16%, pana la 16,5 mil. euro. Grecii de la Alpha Bank au castigat in prima jumatate a anului 15,1 mil. euro, respectiv cu 22% mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2005. HVB Bank, Banca Tiriac si UniCredit, cele trei banci care vor fuziona anul acesta, si-au publicat simultant rezultatele, anuntand un profit cumulat de 33 mil. euro. HVB a reusit sa-si majoreze profitul la 20,5 mil. euro, in timp ce Banca Tiriac a reusit sa castige in semestrul intai 7,3 mil.euro, aproximativ jumatate din cat facea anul trecut. UniCredit si-a dublat profitul, care a urcat pana la aproape 5 mil. euro. Tot un profit de 5 milioane a raportat si CEC, care a reusit sa obtina in primul semestru de patru ori mai mult decat a castigat in tot anul 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO