Bănci și Asigurări

Raiffeisen: Expunerile creditorilor la insolvenţe au crescut cu 40% în sem. I

Autor: Mihaela Popescu

07.09.2010, 23:49 26

Datoriile totale ale companiilor intrate în insolvenţă înprimele şase luni din an se ridică la 12 miliarde de lei (2,8 mld.euro), în creştere cu 40% faţă de valoarea de 8,5 miliarde de lei(2 mld. euro) înregistrată în prima jumătate din 2009, arată unstudiu realizat de Raiffeisen Research.

Numărul intrărilor în insolvenţă s-a redus în primele şase luni dinan, comparativ cu semestrul anterior când a fost înregistrat unvârf al deschiderilor de proceduri de reor­ganizare judiciară înrândul com­paniilor din România. Astfel, circa 1,7% din companiileactive în economia locală erau la jumătatea anului în insolvenţă,faţă de 2,9% în 2009.
Consultanţii pun acest lucru pe seama intrării în vigoare a unorreglemenări noi în domeniul insolvenţei care permit companiiloraflate în dificultate financiară să evite declanşarea proceduriireorganizării judiciare prin înţelegeri cu creditorii săi. Celedouă tipuri de înţelegeri, concordatul preventiv şi mandatulad-hoc, au intrat în legislaţia românească de la jumătatea luniiianuarie a acestui an.

Studiul Reiffeisen mai arată amploarea pe care a luat-o fenomenulinsolvenţelor în criză: între septembrie 2008 şi iunie 2010, 5,9%din companiile active din economie au intrat în insolvenţă, acestefirme generând 3,5% din valoarea adăugată totală în economia reală.Spre comparaţie, în anul 2007 această contribuţie a fost de0,3%.
Blocajul financiar a afectat în special companiile din industrie şidin sectorul construcţiilor, la polul opus situându-seserviciile.
Criza a generat şi creşterea pon­derii companiilor mari în numărultotal al firmelor intrate în insolvenţă cu 10 puncte procentuale,până la 33% în perioada 2009-2010.
"Începutul revigorării cererii de pe pieţele externe din acest an adus la o îmbunătăţire a situaţiilor financiare ale companiilor dinindustria românească. Aceste efecte pozitive se văd în re­duceereasemnificativă a ponderii intrărilor în insolvenţă în numărul totalal firmelor din industrie, dar mai ales în contribuţia acestora lacalculul valorii adăugate a economiei", se mai pre­cizează înstudiu.

De partea cealaltă, în primul semestru din 2010 a fost remarcată odeteriorare a situaţiilor financiare ale jucătorilor din sectorulconstrucţiilor, iar consultanţii Reiffeisen prognozează că măsurilede austeritate bugetară aplicate din acest an vor agravapro­blemele generate de lipsa lichidităţilor în companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels