Bănci și Asigurări

Raiffeisen Leasing: Vom putea vedea fuziuni si achizitii pe piata leasingului

21.02.2008, 21:09 20

Raiffeisen Leasing estimeaza o crestere de pana la 30% a pietei leasingului financiar in 2008, finantarile de autovehicule, echipamente si cele imobiliare fiind segmentele cu cea mai mare dinamica in acest an.
Estimata la 4,2 miliarde de euro in 2007, piata leasingului financiar isi va continua rimul de crestere si in 2008, deficitele macroeconomice, inflatia ridicata alaturi de majorarea dobanzii de referinta putand domoli insa avansul finantarilor.
"Va fi un an de incercare nu doar pentru industria leasingului financiar, cat pentru intreaga economie nationala. Alaturi de cresterea dobanzii de referinta, evolutia inflatiei si a deficitului de cont curent vor avea un impact asupra leasingului financiar in 2008. Cred ca un avans de 20-30% al pietei este realizabil anul acesta, cresterea fiind mai mica pe segmentul vehiculelor si mai mare pe echipamente si imobiliare", spune Mihaela Mateescu, presedintele Raiffeisen Leasing.
In prezent, piata leasingului financiar este controlata de companiile membre ale marilor grupuri bancare, in frunte cu UniCredit Leasing Corporation, BCR Leasing si Porsche Leasing.
Cu bunuri finantate in valoare de 261 milioane de euro, Raiffeisen Leasing face parte din primii zece jucatori din piata de profil, detinand o cota de piata de 6,2%. "Pe piata locala ar putea avea loc fuziuni si achizitii. Daca pana in prezent numarul acestor tranzactii a fost destul de redus, fiind in mare parte urmari ale unor fuziuni la nivelul grupului bancar -mama, cred ca in 2008 vom putea fi martori la astfel de tranzactii", continua Mateescu, adaugand ca nu exclude intrarea de noi jucatori care se va concentra pe anumite nise de piata.
Compania are un portofoliu activ in valoare de 306 milioane euro si 14.000 de contracte in derulare, clientii companiei fiind in principal persoane juridice, precum IMM-uri, corporatii, multinationale si municipalitati. Clientii persoane fizice reprezinta mai putin de 2% din portofoliul companiei, in timp ce aproximativ 15% din total sunt clientii proveniti din cadrul grupului-mama.
Cel mai mare client al Raiffeisen Leasing este lantul hotelier Continental, cu care compania va semna pana la sfarsitul primului semetru un contract de tip sale&lease back in valoare de aproximativ 10 mil. euro. Dupa ce in luna iulie a anului trecut compania a incheiat alte doua contracte de acest tip in valoare totala de 18,4 milioane de euro cu acelasi lant hotelier.
In 2007, ponderea cea mai ridicata in portofoliul companiei a fost detinuta de finantarile acordate pentru achizitiile de vehicule comerciale, respectiv de 74%, in timp ce leasingul de echipamente a ocupat locul al doilea cu 17%.
Valoarea minima a unei finantari pe echipamente acordate de companie este de 20.000 de euro, media urcand peste 50.000 de euro. Cresterea valorii finantarilor acordate este dependenta nu doar de nevoile de retehnologizare ale companiilor, cat si de capacitatea de rambursare a clientului, este de parere Mateescu.
"Leasingul de echipamente va fi unul dintre cele mai active segemente ale pietei in urmatorii ani, urmat mai apoi de finantarile pe imobiliare", a mai spus ea.
Infiintata in 2002, compania este activa in 16 orase din tara, pentru anul in curs avand in vedere o dublare a personalului din cadrul unitatilor teritoriale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO