Bănci și Asigurări

Raiffeisen vede oportunitati de business in reabilitarea termica

31.01.2007, 18:08 17

Romania ar avea de cheltuit in urmatorii sase ani peste 8,5 milioane de euro in fiecare zi, inclusiv sambete si duminici, a calculat Raiffeisen Bank pe baza alocarilor estimative din partea UE.
"Vor veni fonduri imense. De exemplu pentru distributia de utilitati, dar si pentru aplicarea strategiei comunitare pentru cresterea gradului de izolare termica a cladirilor", afirma Marinel Burduja, prim-vicepresedinte al Raiffeisen, responsabil cu divizia corporate.
Din aceasta perspectiva el spune ca autoritatile publice nu pot fi ignorate ca potential client de nicio mare banca, mai ales in aceasta etapa. "Din pacate nu sunt destul de bine antrenate pentru accesarea fondurilor UE, iar raporturile lor cu bancile sunt din ce in ce mai mult grevate de conotatii politice, de disensiuni in cadrul unei aceleiasi autoritati."
In prezent, autoritatile publice detin o pondere de 7-8% in portofoliul corporate al Raiffeisen, cu proiecte de infrastructura, rutiera dar si aeroportuara.
Un alt sector de interes pentru banca este agricultura. "Finantam cu entuziasm societati agricole cu cifra de afaceri de peste 5 milioane de euro. Trebuie inteles ca agricultura trebuie facuta la scara industriala pentru a putea beneficia de finantare bancara", spune Burduja.
Raiffeisen are "un apetit special" pentru industria energetica, alaturi de sectorul distributiei de energie si gaze.
Burduja admite ca 2006 nu s-a remarcat prin niciun proiect "gigantesc" pentru Raiffeisen, insa sustine ca a fost anul unei cresteri sistematice a valorii creditelor acordate in mod uzual.
Seful diviziei corporate spune ca firmele romanesti, dar si cele straine, care fac parte din clientela unei banci regionale pot pune mai usor pe picioare afaceri pe alte piete. "Investitia intr-o alta tara nu mai este tratata drept greenfield de filiala locala a bancii, cu nivelul de risc de rigoare, i se recunoaste intreg istoricul de client, poate beneficia de consolidare financiata pe cont, de administrare centralizata a disponibilitatilor", explica Burduja.
Pe de alta parte, el spune ca accesul inca dificil la finantare este determinat in buna masura si de comportamentul unor clienti.
"Pana cand debitorul nu va avea frica de executarea silita, nu va avea nici un comportament responsabil in relatia cu banca. Un titlu executoriu ar trebui sa opereze instantaneu, dar nu se intampla asa din cauza legislatiei care nu-l protejeaza suficient pe creditor. Procedura garantiilor materiale inca este un adevarat calvar pentru banca, iar inregistrare unei ipoteci este o aventura", explica Burduja.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO