Bănci și Asigurări

Randamentele fondurilor de pensii obligatorii dupa prima luna: intre -1,3% si 3,5%

Randamentele fondurilor de pensii obligatorii dupa prima luna: intre -1,3% si 3,5%

Click pentru imaginea marita

25.06.2008, 18:57 19

Fondurile de pensii obligatorii (pilonul II) au inregistrat randamente intre -1,3% si 3,54% in prima luna de la lansare, 9 din cele 14 fonduri prezente pe piata fiind pe minus.
Cel mai mult a castigat liderul pietei, ING Fond de Pensii, care a avut un randament de 3,54%, in timp ce celelalte fonduri au avut fie castiguri mai mici de 1%, fie scaderi. Totusi, aceste rezultate nu sunt inca relevante, iar adevaratele randamente ale fondurilor de pensii obligatorii se vor vedea abia peste cativa ani.
Al doilea fond ca randament in prima luna a fost BT Aegon, care a castigat 0,91%, iar al treilea OTP, cu un castig de 0,46%.
In zilele urmatoare, fondurile vor publica structura investitiilor, lucru pe care il vor face la sfarsitul fiecarei luni, datele fiind valabile pentru luna anterioara. Majoritatea fondurilor de pensii au profitat de derogarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care le permite sa investeasca mai mult de 20% din active in depozite bancare si doar cateva au intrat si pe piata de capital.
In prima luna de investire a banilor colectati de la clienti, adica in perioada 20 mai-20 iunie, doar cinci fonduri de pe piata au avut randamente pozitive: ING, BT Aegon, OTP, BCR si AIG. Celelalte fonduri care activeaza pe piata - Prima Pensie, Interamerican, Generali, Omniasig, Aviva, BRD, Bancpost, Allianz-Tiriac si KD - au raportat scaderi fata de inceputul perioadei. Cele mai mari scaderi le-au inregistrat fondurile KD (-1,3%), BRD (-1,21%), Allianz-Tiriac (-1,07%) si Bancpost (-0,98%).
La fondurile de pensii obligatorii au aderat peste 4,15 milioane de salariati in perioada campaniei, adica de la mijlocul lui septembrie trecut pana la mijlocul lunii ianuarie. Dupa finalizarea campaniei au mai aderat circa 33.000 de angajati, insa doar 4.700 de adeziuni au fost validate de autoritati. Sunt obligati sa adere angajatii cu varste de pana la 35 de ani, insa pot face acest lucru facultativ si salariatii cu varste intre 35 si 45 de ani.
Anul acesta, contributiile la fondurile de pensii obligatorii sunt de 2% din veniturile brute, urmand ca in anii urmatori acestea sa se majoreze cu 0,5 puncte pe an, pana ajung la 6%.
In alta ordine de idei, fondurile de pensii administrate de BCR, Aviva, OTP, BT Aegon si Omniasig au furnizat ZF date referitoare la cele mai mari contributii incasate de la clienti, pe baza carora au fost calculate cele mai mari venituri din luna aprilie.
Cel mai bine platit client al fondului de pensii obligatorii administrat de BCR a castigat in luna aprilie 258.700 de euro brut, potrivit datelor companiei.
In a doua runda de colectare, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, fondul BCR a incasat o contributie de 5.174 de euro de la acest client, reprezentand 2% din veniturile sale brute din aprilie. In topul celor mai bogati clienti ai fondurilor de pensii obligatorii se mai numara angajati care au aderat la fondurile administrate de Aviva (85.100 de euro brut in aprilie), OTP (45.700 de euro), BT Aegon (27.500 de euro) si Omniasig (20.000 de euro). Contributiile platite catre fondurile administrate privat arata cel mai rapid cele mai mari salarii din economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO