Bănci și Asigurări

Randamentul fondurilor de pensii private obligatorii a scăzut la 14,1% în aprilie

Randamentul fondurilor de pensii private obligatorii a scăzut la 14,1% în aprilie

Autor: Ciprian Botea

08.05.2011, 23:58 673

Randamentele obţinute de fondurile de pensii private obligatorii(pilonul II) au scăzut cu 2,5 puncte procentuale în ultimele şaseluni, rata de rentabilitate anualizată medie a celor nouă fonduride pe piaţă ajungând la 14,1% în aprilie, potrivit datelor Comisieide Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Scăderea este de peste o jumătate de punct procentual comparativcu nivelul din luna precedentă.

Fondurile de pensii au avut câştiguri mai mici din investiţii înultimele luni deoarece dobânzile la depozite au scăzutsemnificativ, iar bursa a înregistrat un avans de numai 12,5% înultima jumătate de an. În plus, spun analiştii, piaţa locală decapital nu permite un spaţiu de mişcare foarte larg pentruadministratorii fondurilor de pensii.

"Scăderea randamentelor nu iese dintr-un registru alnormalităţii, fiind caracteristică întregii pieţe financiare. Dacăadministratorii ar avea posibilitatea să investească într-o piaţăde capital dezvoltată, ar putea să-şi diversifice plasamentele şisă obţină randamente mai mari. Bursa rămâne un exponent interesant,dar care nu îşi îndeplineşte în totalitate rolul", comentează MihaiChişu, broker la IFB Invest.

Totuşi, toate cele nouă fonduri administrate privat au dupăaproape trei ani de funcţionare rate de rentabilitate mai maridecât pragul minim la nivel de piaţă stabilit de CSSPP, arbitrulsistemului de pensii private. Pragul minim de rentabilitate era de6,9% în aprilie, în timp ce randamentele fondurilor variau între10,9% şi 14,8%.

Cea mai mare rată anualizată de rentabilitate a fostînregistrată de fondul Aripi administrat de Generali, al treileafond de pensii obligatorii după valoarea activelor administrate şisingurul încadrat în categoria de risc ridicat. Fondul Vital alolandezilor de la Aegon a înregistrat cea mai scăzută rată derentabilitate, de 10,9%.

Ratele de rentabilitate au fost calculate pentru prima dată îniulie anul trecut, iar atunci randamentul mediu pe piaţă ajungea la16%. Rata de rentabilitate urcase la 16,5% în octombrie 2010.Randamentele obţinute de fondurile de pensii depăşesc în continuarerata inflaţiei, estimată la 8,2% în luna aprilie.

În ultimele luni, băncile au redus de mai multe ori dobânzile ladepozitele în lei, noile bonificaţii intrând cu circa două puncteprocentuale sub rata anuală a inflaţiei, situându-se în jurulpragului de 6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO