Bănci și Asigurări

Rata anuală a inflaţiei s-a redus în septembrie la 5,03%, faţă de 5,1% în august

Rata anuală a inflaţiei s-a redus în septembrie la...

Autor: Roxana Rosu

10.10.2018, 09:10 269

Rata anuală a inflaţiei s-a redus în septembrie la 5,03%, faţă de 5,1% în august, după un avans de 4,4% la preţurile alimentelor, de 6,55% la mărfuri nealimentare şi de 2,5% la servicii, a anunţat Institutul National de Statistica.

Raportat la începutulul anului, cele mai mari creşteri de preţ au fost înregistrate în septembrie la cartofi (22%), servicii poştale (21%), bilete de avion (17%), gaze (16%), citrice (14%), combstibili (6,7%),  carti, ziare(3%). La polul opus se află ouălele, care s-au ieftinit cu 26%, preţuri mai mici cu până la 5-6% fiind înregistrate şi la fructe şi zahăr.  

Datele oficiale depăşesc uşor estimările analiştilor, care se aşteptau în general la o inflaţie sub 5% în septembrie.  În ultimele zile, ING Bank a prognozat o rată de 4,7%, în scădere faţă de august ca urmare a diminuării impactului supraaccizei la carburanţi, ar Unicredit Bank miza pe 4,9%. 

Banca centrală şi-a redus uşor la raportul din august proiecţia ratei anuale a inflaţiei, de la 3,6% la 3,5%, reintrând astfel în limita maximă a ţintei, care este de 2,5% +/- 1%. De asemenea, pentru finele anului viitor, proiecţia inflaţiei a fost ajustată de la 3% la 2,7%.

În opinia BNR, incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei au ca principale surse evoluţia preţurilor unor produse alimentare, a preţurilor administrate (gaze şi energie electrică) şi a preţului combustibililor , precum şi condiţiile de pe piaţa muncii şi conduita politicii fiscale. ”Relevante sunt, de asemenea, ritmul creşterii economice globale în contextul tendinţelor protecţioniste, perspectivele economiei şi a inflaţiei în zona euro şi în UE şi, implicit, conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune”, sunt concluziile şedinţei de politică monetară din 3 octombrie.

Conform datelor INS, rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,7%.

Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (octombrie 2017 – septembrie 2018) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2016 – septembrie 2017), calculată pe baza IPC, este 4,5%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,8%.

Rata medie lunară a inflaţiei a fost în primele nouă luni de 0,3%, faţă de o medie de 0,1% în perioada similară a anului trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO