Bănci și Asigurări

Rata creditelor neperformante s-a oprit chiar sub pragul de 22% în noiembrie

Fotot Shutterstock

Fotot Shutterstock

Autor: Razvan Voican

12.01.2014, 18:26 209

Creditele cu restanţe mai mari de 90 de zile atinseseră o pondere de 21,95% la sfârşitul lunii noiembrie 2013 din totalul portofoliilor de credite din sistemul bancar, în creştere cu patru puncte procentuale faţă de nivelul din urmă cu un an. Şi în 2012 rata neperformantelor a urcat tot cu aproximativ patru puncte, de la 14,3% la 18,2%.

În toamna lui 2013 avansul creditelor cu restanţe de peste trei luni s-a mai temperat, însă rata de neperformanţă continuă să urce în condiţiile în care soldul total al creditului privat marca în noiembrie 2013 o scădere de peste 4% faţă de aceeaşi lună din 2012. Ponderea foarte mare a neperformantelor a devenit o problemă serioasă care individualizează în mod negativ sistemul bancar românesc în regiune şi antrenează o percepţie de risc defavorabilă.

BNR a identificat anul trecut noi „surse” de creştere a neperformantelor având în vedere că unele bănci au ales să mascheze prin restructurări succesive fără fundament credite care de fapt se dovediseră nerecuperabile. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu acest indicator după adoptarea unei noi definiţii uniforme la nivel european.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO