Bănci și Asigurări

RBL: Mai bine decat ne asteptam

15.04.2005, 19:31 12

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a incheiat anul trecut cu o pierdere de 3,5 milioane de euro, cu mult sub nivelul bugetat de 4,9 milioane de euro, in conditiile in care investitiile au totalizat patru milioane de euro. Pentru anul acesta banca are programate investitii de 4,5 milioane de euro.

"Rezultatul mai bun decat fusese prevazut in buget se datoreaza volumului mare al economiilor atrase, nivelului ridicat al dobanzilor si costurilor mai mici. Volumul economisirilor a depasit sase milioane de euro", a declarat Wolfgang Melzer, vicepresedinte al bancii.

RBL , in prezent singura banca de pe piata destinata exclusiv econo-misirii si creditarii in domeniu locativ, a obtinut autorizatia de functionare din partea Bancii Nationale in iunie anul trecut.

"Speram sa trecem pe profit in trei-patru ani de la inceperea activitatii, insa este dificil de facut o estimare exacta, dat fiind ca actionam pe o piata care acum se creeaza", a declarat Ionut Costea (foto), presedintele RBL.

Banca a incheiat, dupa primele sase luni de functionare, aproape 32.500 de contracte de economisire-creditare, suma totala angajata a acestora fiind de aproximativ 155 de milioane de euro. Valoarea medie a unui contract a fost de 4.773 de euro, cu 36% mai mare decat nivelul bugetat.Volumul total al activelor detinute era la sfarsitul lui 2004 de 19,5 milioane de euro.

"Pana la sfarsitul lui 2005 speram sa ajungem la un volum total al activelor de 58 mil. euro. Cresterea sumei medii economisite cu 36% fata de valoarea bugetata arata ca populatia este dispusa sa economiseasca din ce in ce mai mult pentru a-si imbunatati situatia locativa", a mai spus Ionut Costea.

De altfel, banca va incepe la sfarsitul acestui an activitatea de creditare, in prezent proiectul fiind deja demarat.

Costea a apreciat ca aparitia concurentilor pe aceasta piata va avea un efect mai degraba benefic, aceasta insemnand in primul rand o mai mare forta de promovare a produsului.

Reteaua de distributie a RBL, care aduna in prezent aproape 3.500 de agenti, va fi extinsa, prin colaborarea cu Posta Romana si chiar cu unele companii, care vor oferi produsul angajatilor lor.

Produsul RBL reprezinta un instrument de economisire si ulterior creditare in lei, destinat finantarii investitiilor in domeniul locativ. Economiile sunt remunerate cu o dobanda de 3% pe an, in timp ce la imprumut (care nu poate depasi valoarea depunerilor), banca percepe o dobanda de 6% pe an. Peste 42% dintre clienti au ales contractele cu tarif rapid, perioada de economisire fiind cea mai scurta, iar aproape 37% au preferat tariful standard. Avantajul produsului il reprezinta prima anuala acordata de stat pentru suma economisita, reprezentand 30% din valoarea depusa, dar nu mai mult de contravaloarea unui salariu mediu pe economie. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO