Bănci și Asigurări

RBS Bank: 7% din biletele la ordin şi cecuri sunt refuzate la plată

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

20.03.2013, 00:08 1665

Aproape 6,7% din cecurile, biletele la ordin şi cambiile aduse la bancă de clienţii RBS Bank sunt refuzate la decontare pentru că firmele care au emis respectivele instrumente de plată nu au suficienţi bani în conturi, afirmă Mircea Spinei, directorul departamentului de tranzacţii bancare din cadrul RBS.

„Am înregistrat un vârf al refuzurilor la plată în 2010, dar în ultimii doi ani numărul acestora a scăzut. Dacă în 2010 ajunsesem la un vârf de 8% al sumelor refuzate, acum ponderea a scăzut la 6,7%“, a declarat Spinei.

Sumele refuzate la plată au reprezentat una dintre cele mai acute probleme din economie în perioada de criză, blocând practic activitatea multor companii.

Fenomenul refuzurilor la plată s-a accentuat în criză, inclusiv pe fondul unui val de litigii în instanţă, care au dus la poprirea conturilor pentru multe companii. Sumele refuzate la plată la nivelul întregii pieţe au ajuns la un vârf de zece miliarde de euro în 2009 şi 2010, respectiv o cincime din totalul tranzacţiilor efectuate cu astfel de instrumente.

Plăţile cu cecuri sau bilete la ordin se ridică la 60 mld. euro. În cazul tranzacţiilor cu mărfuri dintre companii se fac rareori plăţi în numerar, cumpărătorii emiţând în schimb bilete la ordin prin care se angajează să efectueze plata la o dată ulterioară (cuprinsă în general între câteva săptămâni şi trei luni). Deţinătorul biletului se prezintă la bancă la data scadenţei şi primeşte banii pe care banca îi ia din contul emitentului.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO