Bănci și Asigurări

Reasigurarea locuintelor va costa 100 mil. euro

02.10.2007, 17:51 14

Reasigurarea locuintelor asigurate cu polite obligatorii va costa circa 100 de milioane de euro pe an si va fi intermediata de un consortiu format din patru dintre cei mai mari brokeri din lume: Willis, Aon, Benfield si Guy Carpenter.
"Cotatia este valabila pentru un grad de cuprindere in asigurare de suta la suta, insa estimez ca acesta va fi de 50-60%, deci reasigurarea ne va costa intre 50 si 60 de milioane de euro", a declarat Radu Mircea Popescu, consilier in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative, la Forumul International de Riscuri Catastrofale, organizat de Media XPrimM. Popescu este unul dintre coordonatorii proiectului de lege pentru asigurarea obligatorie a locuintelor. In primii trei ani de functionare a sistemului, costul reasigurarii va fi suportat de Guvern, care va contracta un imprumut pentru aceasta suma.
Potrivit lui Popescu, legea ar putea fi aplicata din mai 2008. In cursul acestei saptamani, proiectul urmeaza sa fie adoptat de Senat, iar peste doua saptamani ar putea trece si de Camera Deputatilor.
Proiectul de lege pentru asigurarea obligatorie a locuintelor prevede infiintarea unei entitati denumite Pool de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), care va functiona ca o societate pe actiuni, prin afilierea companiilor de asigurare autorizate sa vanda astfel de polite.
"Practic, riscul este transferat de la asiguratori la acest pool, iar platile pentru despagubiri se vor face din rezerva acestuia, care va fi de 20 de milioane de euro in primul an", afirma Popescu. El estimeaza valoarea primelor brute subscrise de asiguratori in cazul unei cuprinderi in asigurare de 100% la 145 mil. euro.
Legea prevede prime de asigurare de 10 si 20 de euro pentru sume asigurate de 10.000, respectiv 20.000 de euro. Asigurarea va avea si o fransiza (partea din paguba suportata de asigurat) intre 5 si 10% din suma asigurata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO