Bănci și Asigurări

Relaxare intarziata a rezervelor obligatorii

26.09.2007, 13:53 22

Dupa cinci luni de la decizia Consiliului de Administratie al BNR, un set de masuri de relaxare a regimului rezervelor minime obligatorii (RMO) a fost publicat in Monitorul Oficial: bancile de economisire si creditare pentru locuinte nu mai constituie RMO, iar sumele in tranzit in lei si valuta se elimina din baza de calcul a RMO si din calculul ratei medii a dobanzilor la vedere.
Noile prevederi ale regulamentului privind regimul RMO intra in vigoare incepand cu perioada de observare ulterioara publicarii.
Intarzierea a fost cauzata de procedura de consultare cu Banca Centrala Europeana (BCE), pe care BNR este obligata sa o parcurga odata ce a intrat in Sistemul european al bancilor centrale.
BNR a prezentat pe 2 mai aceste masuri drept "continuarea" procesului de armonizare a Regulamentului privind regimul rezervelor minime obligatorii (Regulamentul nr. 6/2002) potrivit standardelor BCE, insa institutia de la Frankfurt a fost notificata de-abia la inceputul lunii iulie, iar la inceputul lui august a raspuns ca nu este de acord cu rata zero prevazuta pentru bancile pentru locuinte, care ar mari diferentele si asa "semnificative" dintre practicile din Eurosistem si cele din Romania. Totusi, in final, BNR si-a mentinut decizia.
"In perioada imediat urmatoare ne vom alinia strategia de dezvoltare la noile conditii. O importanta deosebita va fi acordata finantarilor si dezvoltarii portofoliului de credite acordate persoanelor cu venituri mici si medii. Masura adoptata de BNR arata, in opinia noastra, importanta acordata stimularii economisirii, cu atat mai mult cu cat gradul de economisire in sistemul bancar romanesc este inca cu mult sub media inregistrata in Uniunea Europeana (35% din PIB fata de 12,5-12,7%)", a declarat Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
In acelasi timp, BNR a stabilit retroactiv, incepand cu perioada de aplicare 24 august-23 septembrie, ca rata dobanzii pe care o plateste bancilor la RMO in lei creste la 2,35% pe an, iar rata dobanzii platite la RMO in valuta este de 0,95% pe an.
Analistii nu se asteapta pana la sfarsitul anului si la o reducere a nivelului ratelor RMO, mai ales dupa reizbucnirea inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO