Bănci și Asigurări

Restantele isi adjudeca pozitii certe in portofoliile bancilor

21.04.2004, 00:00 15



Ingrijorarea Bancii Nationale in legatura cu cresterea exploziva a creditelor acordate populatiei se dovedeste inca odata ca a fost intemeiata: volumul restantelor populatiei la rambursarea creditelor in lei pe termen mediu si lung a crescut intre ianuarie 2003 si ianuarie 2004 de peste cinci ori, ajungand la 206 miliarde de lei.



Volumul creditelor pe termen mediu si lung (cu o scadenta mai mafre de 3 ani) acordate populatiei a crescut in aceeasi perioada de peste patru ori, ajungand la peste 46 de mii de miliarde. Creditele acordate populatiei reprezinta aproape trei sferturi din totalul creditelor pe termen mediu acordate. Populatia este raspunzatoare de peste 70% din totalul restantelor la creditele pe termen mediu.



Anul trecut a fost primul in care bancile au dat "liber" la credite, lupta pentru cote de piata ducand pana la relaxarea conditiilor intr-atat incat nu de putine ori creditele erau acordate fara giranti, fara garantii sau chiar fara dovezi certe privind bonitatea financiara.



Volumul creditelor neguvernamentale a crescut, in termeni nominali, de la inceputul anului 2003 pana in luna ianuarie 2004 cu 70%, ajungand la 312.474 de miliarde de lei. Creditul pentru consum si pentru bunuri de folosinta indelungata a explodat anul trecut pur si simplu, majorarea fiind de pana spre 300%



Valoarea creditelor in lei acordate de bancile romanesti a crescut in perioda ianuarie 2003 - ianuarie 2004 cu aproape 100%. Conform datelor statistice publicate de Banca Nationala, in ianuarie 2004 au fost acordate credite in valoare de 141.855 de miliarde de lei. Valoarea este practic dubla fata de cea inregistrata in ianuarie 2003 - 70.980 de miliarde de lei. Numai in perioada decembrie - ianuarie 2003 volumul creditelor acordate a crescut cu 6.815 miliarde de lei. Creditele pe termen mediu si lung au avut cea mai rapida crestere, ajungand la aproape 65 de mii de miliarde de lei, corespunzator unei ponderi de 46% din totalul creditelor acordate, fata de doar 24% cat reprezentau in ianuarie 2003.



Creditele pe termen mediu si lung in valuta convertibila au crescut in aceeasi perioada cu aproape 58 de mii de miliarde, ajungand la 170.618 de miliarde de lei. Populatia a contractat in ianuarie 2004 credite in valuta pe termen mediu si lung in valoare de peste 22 de mii de miliarde de lei. Fata de 2003, volumul este de patru ori mai mare. Restatele au crescut in aceeasi perioada mai incet decat volumul creditelor acordate,de numai 3,5 ori, ajungand la 35 de miliarde de lei. Stabilitatea cursului de schimb si dobanzile mai mici la creditele in valuta au dus la o crestere a cererii de astfel de credite.



Aceste date confirma temerile exprimate de banca centrala si justifica modificarea conditiilor de acordare a creditelor.



Politica monetara restrictiva impusa de banca nationala a condus in luna februarie la o scadere reala a soldului creditelor contractate cu 0,1%.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO