Bănci și Asigurări

Restantele la creditele in euro au urcat cu 142%

03.10.2007, 19:35 11

Euro este moneda in care populatia inregistreaza cel mai accelerat ritm de crestere al restantelor la credite, in timp ce datoriile in moneda americana sunt de doua ori mai mici fata de anul trecut.
La nivelul lunii iulie, restantele la creditele in lei au devansat ritmul de crestere al imprumuturilor contractate de populatie in moneda nationala. Daca la sfarsitul lunii iulie, creditele in lei inregistrau un plus de 50% fata de acelasi interval al anului trecut, restantele mai mari de 30 de zile la creditele in lei au crescut de doua ori mai repede, cu aproape 120% fata de iulie 2006, pana la un total de 415 milioane de lei (circa 129 mil. euro).
Din valoarea totala a restantelor, de peste 476 de milioane de lei (149 mil. euro), restantele la creditele in moneda nationala detin cea mai ridicata pondere. Moneda nationala este preferata de populatie si la contractarea creditelor de consum, pe scadente mai mici. Din totalul celor 41,6 miliarde de lei imprumutate de populatie la aceasta categorie la sfarsitul lunii iulie, 27 de miliarde erau credite contractate in lei.
Datoriile inregistrate de populatie la creditele in euro in ultimele 12 luni au urcat cu 142%, pana la aproximativ 59 de milioane de lei, in timp ce ritmul de crestere al creditelor in alte monede decat cea nationala a fost de 112% in aceeasi perioada.
In schimb, restantele de peste 30 de zile la creditele in dolari s-au diminuat serios in luna iulie. La sfarsitul primelor sapte luni, datoriile populatiei la creditele in moneda americana se ridicau la 1,77 milioane de lei, de doua ori mai putin fata de luna iulie a anului trecut. Raportat la luna anterioara, cand valoarea datoriilor se ridica la 1,76 milioane de lei, restantele la creditele in dolari inregistreaza o stagnare.
Scaderea sumelor datorate de populatie la creditele in dolari a fost influentata de interesul sporit al populatiei pentru creditele in euro sau valute exotice, in detrimentul imprumuturilor in dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO