Bănci și Asigurări

Restantele populatiei s-au stabilizat in martie, la 169 de milioane de euro

Restantele populatiei s-au stabilizat in martie, la 169 de milioane de euro

Click pentru imaginea marita

21.05.2008, 13:57 21

Temperarea a venit dupa un salt puternic in februarie, cand soldul urcase cu aproape 8%. Desi luna martie a adus un nou varf istoric al restantelor, ritmul anualizat de crestere a inregistrat o incetinire sensibila. Comparativ cu martie 2007, cresterea este de 93%, ritmul incetinind astfel de la 100% in februarie sau 117% in septembrie. Exprimata in euro, cresterea din martie curent fata de martie 2007 este de numai 74%, in conditiile in care cursul s-a depreciat in acest interval.
Abia din luna aprilie cresterea anuala va putea fi calculata exact, in conditiile in care BNR a schimbat in aprilie anul trecut metodologia de raportare. Astfel, daca initial BNR contabiliza doar restantele la creditele mai mici de 20.000 de lei acordate clientilor individuali, din aprilie anul trecut a inceput sa preia aceste informatii de la Biroul de Credit, organismul creat de bancile comerciale pentru a gestiona informatii privind piata creditelor de retail.
Spre deosebire de BNR, care colecta informatii doar pentru creditele mai mici de 20.000 de lei acordate clientilor individuali, Biroul de Credit urmareste toate expunerile, indiferent de valoare. La sistemul Biroului participa 28 de banci comerciale (acoperind 98,5% din piata de retail), dar si sapte societati de credit de consum si doua de leasing de consum.
Potrivit unor date prezentate recent de Biroul de Credit, peste 2 milioane de persoane au fost raportate in ultimii patru ani cu restante la credite.
Datele BNR arata ca la sfarsitul primului trimestru 365.334 de persoane inregistrau restante curente la rambursarea unor credite, respectiv cu circa 10.000 mai putine decat in februarie. Numarul este chiar mai mic decat in ianuarie.
Cea mai mare parte a restantelor provin de la creditele in lei, cu un sold de 532 de milioane de lei, in scadere insa cu aproape 4 milioane de lei fata de luna precedenta. Restantele la imprumuturile in moneda locala au o pondere de aproape 85% in total, cu mult mai mare decat cea aferenta creditelor in lei in totalul finantarilor acordate de banci, respectiv de circa 50%. La creditele in euro restantele au urcat cu 4,4% fata de luna precedenta, pana la echivalentul a 92,5 milioane de lei (24,8 milioane de euro). Variatia nu este influentata de cursul de schimb, in conditiile in care euro era la sfarsitul lui martie la niveluri apropiate de cele la care se gasea la sfarsitul lui februarie, de 3,72 lei. La creditele in dolari restantele au continuat sa coboare usor.
Creditul contractat de populatie a urcat in primele trei luni ale anului cu 11%, pana la 79,6 miliarde de lei (echivalentul a 21,4 miliarde de euro). Ponderea restantelor se mentine astfel la 0,8%, un nivel care nu este considerat ingrijorator de bancheri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO