Bănci și Asigurări

Restantele populatiei urca la 260 mil. euro, dupa un salt cu 10% in noiembrie

Restantele populatiei urca la 260 mil. euro, dupa un salt cu 10% in noiembrie
28.01.2009, 19:02 25

In numai patru luni - de la sfarsitul lui iulie si pana in noiembrie- sodul restantelor a urcat cu circa 75 de milioane de euro, ajungand la 262 de milioane de euro (990 de milioane de lei), potrivit datelor BNR. Din august, ritmul lunar de crestere a oscilat intre 6% si 11%, fata de niveluri de 0%-2% in perioada mai-iulie. In aceste conditii, cresterea anualizata a restantelor a accelerat puternic in toamna, ajungand la un varf de 80% in octombrie, dupa ce incetinise la 49% in iulie.

"Cred ca partea cea mai rea este ca din totalul de un miliard de lei mare parte sunt restante mai vechi de 90 de zile, care arata ca o mare parte din aceste credite restante urmeaza sa fie clasificate ca pierderi", spune Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.
Ea considera ca aceasta deteriorare a portofoliilor de credite va continua. "Din 2005 si pana in 2008, cresterile de portofoliu au fost de peste 80%, care atrag o deteriorare, mai ales ca si criteriile au fost relaxate in aceasta perioada. Majoritatea restantelor cred ca apar la creditele de consum, dar nu avem detalii din datele BNR", mai afirma Pal. Ea subliniaza ca, la nivel de sistem, ponderea creditelor din categoriile indoielnic si pierdere a urcat in noiembrie la 5,8%, peste nivelul mediu din alte tari din regiune.
In alta ordine de idei, Rozalia Pal subliniaza ca deteriorarea portofoliilor de credite va atrage dupa sine necesitatea constituirii unor provizioane mai mari. "Nu ma astept la probleme la nivel sistemic, dar vor afecta semnificativ profitabilitatea bancilor. Mai ales bancile care si-au asumat riscuri mai mari, si au mers agresiv pe retail, vor fi sub presiune. Daca banca are un portofoliu mai putin performant si apar astfel de pierderi, se va simti la rezultatele anuale", anticipeaza economistul-sef al UniCredit Tiriac.
BNR a aratat ingrijorare fata de evolutia creditarii pe retail inca din vara trecuta, cand totusi restantele incetineau ca dinamica anuala, si a planificat introducerea unor norme mai dure de creditare. Noul regulament a ajuns sa fie aplicat din octombrie, cand, suprapus peste cresterea dobanzilor si scaderea apetitului bancilor pentru creditare pe fondul crizei internationale de lichiditati, a dus la o prabusire a finantarilor.
Incetinirea creditarii va face ca rata restantelor in totalul portofoliului sa creasca mai repede, dupa ce in anii trecuti cresterea soldului facea ca ponderea imprumuturilor neperformante sa ramana redusa.
"Cresterea actuala a dobanzilor va opri accesul la credite persoanelor cu riscuri mai mari, chiar daca BNR a relaxat criteriile la finantarile pentru locuinte. Astfel, de acum incolo nu se va mai acumula portofoliu de credite pentru populatie mai riscanta. Va fi o selectie mult mai riguroasa", mai spune Pal.
Comparativ cu noiembrie anul trecut, creditul pentru populatie a urcat cu 42%, pana la 96,8 miliarde de lei (25,6 miliarde de euro), in timp ce restantele au facut un salt de 73%, plecand totusi de la o baza de comparatie mult mai mica. In aceste conditii, ponderea restantelor in totalul portofoliului a urcat in noiembrie la putin peste 1%, fata de 0,8%, cat era in urma cu un an.
Restantele la creditele in lei detin in continuare ponderea cea mai mare. Cu un volum de 760 de milioane de lei in noiembrie (circa 202 milioane de euro), ajung sa reprezinte 77% din total. Cresterea in ultimele 12 luni a fost cu 60%.
Calitatea portofoliilor de credite in euro s-a deteriorat ceva mai rapid: volumul restantelor (exprimat in lei) a urcat cu 120%, pana la 208 milioane de lei (55 de milioane de euro). Astfel, ponderea lor in total a urcat la 21% anul trecut, fata de 16% in noiembrie 2007. Restantele la creditele in dolari au inregistrat o scaderea usoara, ponderea lor ramanand neglijabila.
Cea mai rapida crestere au inregistrat-o restantele la creditele contractate in alte monede (este vorba in mare parte despre imprumuturi in franci elvetieni, care au fost puternic promovate de banci in anii trecuti). Soldul acestor restante a crescut de 34 de ori, ajungand la echivalentul a aproape 19 milioane de lei (5 milioane de euro), iar ponderea a urcat de la aproape zero la 1,8% din total.
Oficialii BNR si-au aratat in ultimii ani ingrijorarea fata de creditele in monede exotice in repetate randuri. Anul trecut, BNR a impus bancilor sa constituie provizioane pentru toate imprumuturile in valuta acordate clientilor care nu au ventiuri in deviza respectiva.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO