Bănci și Asigurări

Restantele totale au ajuns sa insumeze 2,19% din credite

28.04.2009, 18:01 13

Soldul total al restantelor, cumulat pentru persoane fizice si companii, a accelerat in martie pana la o pondere de 2,19% din soldul total al creditelor, potrivit datelor publicate de BNR.

La sfarsitul anului trecut, soldul restantelor reprezenta 1,44% din totalul creditelor, iar in martie anul trecut ponderea era mult mai redusa, de 0,82%.
Soldul res-tantelor in valuta a ajuns in martie la 1,9 mld. lei (45 mil. euro), iar cel al restantelor in lei la 2,5 mld. lei (59 mil. euro). Intarzierile la plata creditelor in lei sunt astfel cu 30% mai mari.
Restantele in lei detin o pondere mai mare in credite, de 3,06%, fata de cele in valuta, de 1,6%, o explicatie fiind ca imprumuturile in lei sunt de obicei credite de consum, fara garantii, care au o rata de neperformanta mai mare.
In valoare absoluta, restantele totale nu au inregistrat in martie o crestere mai accelerata fata de lunile precedente. Soldul total al restantelor a avansat cu echivalentul a 260 mil. lei (61 mil. euro), ajungand la un total de 4,46 mld. lei (1,05 mld. euro).
In februarie si ianuarie avansul lunar a fost de peste 600 mil. lei (peste 141 mil. euro).
Fata de martie anul trecut, soldul restantelor este de 3,4 ori mai mare, insa evolutia este determinata si de deprecierea leului in raport cu euro. BNR publica toate datele in lei, inclusiv pentru creditele in valuta, ceea ce inseamna ca soldul restantelor in valuta poate inregistra o crestere artificiala.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO