Bănci și Asigurări

Rezerva valutara a BNR creste cu doar 4 milioane de euro

05.11.2007, 19:25 15

Rezerva valutara aflata in administrarea Bancii Nationale a crescut cu numai 4,1 mil.euro in octombrie, ajungand la 25,21 miliarde de euro.
Este cea mai mica majorare lunara a rezervei din acest an, dupa perioada februarie-aprilie in care inregistrase scaderi succesive.
In decurs de un an, rezerva de la BNR a acumulat o crestere de 4,06 mld.euro, respectiv de 19% fata de nivelul din octombrie 2006, in contextul in care datoria externa publica si public garantata este in scadere comparativ cu soldul de anul trecut.
Intrarile de valuta din octombrie au insumat 532,1 mil. euro, cu circa 200 mil. euro mai putin decat in septembrie si de cinci ori sub nivelul din august.
Sursele mentionate de BNR au fost: cresteri ale volumului rezervelor minime in valuta pe care bancile comerciale sunt obligate sa le constituie, pe seama majorarii resurselor atrase in moneda straina, venituri obtinute de banca centrala din operatiunile de administrare a rezervei internationale "si altele". BNR nu specifica ce inseamna "altele"
De cealalta parte, iesirile din rezerva valutara au insumat 528 de milioane de euro, reprezentand plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Economiei si Finantelor, efecte ale modificarii rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale si altele.
In ultimele doua luni ramase pana la sfarsitul anului, BNR mai are de facut plati scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Economiei si Finantelor in valoare de 186 mil. euro.
In primele opt luni ale anului, rambursarile in contul datoriei externe publice au insumat 680 mil. euro, la care se adauga 561 mil. euro in contul datoriei externe publice garantate de stat.
Rezervele internationale - valuta plus aur - se ridicau la sfarsitul lui octombrie la 27 mld. euro, in crestere cu doar 100 mil. euro dupa ce BNR a aprobat o redefinire a rezervei de aur, care, in conformitate cu prevederile internationale trebuie sa includa numai aur standard.
Rezerva fizica de aur a scazut astfel de la 104,7 la 103,7 tone, dar, in conditiile majorarii preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1,8 mld. euro, cu 50 mil. euro peste nivelul din septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO