Bănci și Asigurări

Rezerva valutara a crescut mai incet in septembrie

05.10.2005, 18:08 12

Banca Nationala a anuntat ieri o crestere a rezervelor valutare cu aproape 215 milioane de euro in luna septembrie, pana la 16,65 de miliarde de euro.

Cresterea din septembrie este cea mai mica anuntata de la iceputul anului, fiind determinata de diminuarea intrarilor de valuta la rezerva, pe de o parte, cat si de majorarea iesirilor, pe de alta parte.

In august, rezerva valutara a BNR a crescut cu aproximativ 1,6 miliarde de euro, dupa ce in iulie majorarea fusese de aproape 1,1 miliarde de euro.

Datele BNR indica pentru luna septembrie intrari de valuta de aproape 949 de milioane de euro, cu mult mai putin decat in august, cand acestea au totalizat 2,1 miliarde de euro.

BNR nu mai publica detaliat structura intrarilor de valuta de la inceputul anului, pentru a face mai putin previzibile operatiunile sale pe piata valutara. Dealerii spun insa ca cea mai mare parte a intrarilor a fost asigurata probabil prin cumparari directe din piata, in conditiile in care luna trecuta nu au existat venituri substantiale din privatizari ori din alte surse.

Dealerii suspecteaza ca in spatele cumpararilor mai mari de valuta din ultima parte a lunii s-a aflat banca centrala, care a dorit sa creeze sentimentul ca investitorii speculativi ies din piata, dupa deciziile de reducere a dobanzilor.

De altfel, BNR a cumparat in unele cazuri valuta in nume propriu.

In lunile precedente intrarile au fost alimentate si de intrarile din modificarea rezervelor obligatorii ale bancilor, dupa ce BNR a impus extinderea bazei de aplicare asupra tuturor pasivelor atrase in valuta, indiferent de scadenta si de data operatiunii. Situatia nu s-a mai repetat insa si in septembrie.

Pe de alta parte, in septembrie au iesit de la rezerva ceva mai mult de 734 de milioane de euro, reprezentand plati rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si public garantata, modificarea rezervelor in valuta ale bancilor comerciale si plati de cotizatii si comisioane.

Rezerva de aur a bancii centrale s-a mentinut luna trecuta la 105 tone, valoarea acesteia crescand insa pana la 1,32 miliarde de euro, datorita evolutiei cotatiilor pe pietele internationale. Astfel, rezervele internationale (valuta plus aur) ale BNR totalizau la sfarsitul lui septembrie 17,97 mld. euro.

Platile scadente pana la sfarsitul anului in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor totalizeaza 539 mil. euro.

Gradul de acoperire a rezervei in luni de import ajunsese la sfarsitul lui iulie la 6,1 luni, cu mult peste nivelul de 5,2 luni, la inceputul anului.

BNR a motivat pe parcursul anului cumpararile de valuta si prin nevoia de mentinere a gradului de acoperire, in conditiile in care importurile au continuat sa creasca mai repede decat exporturile.

Analistii spun insa ca nivelul de 5,2-5,4 luni a fost de mult depasit si gradul de acoperire va continua probabil sa creasca, in conditiile in care BNR continua sa cumpere valuta pentru a mentine cursul la niveluri dorite.

Oficialii bancii centrale au sustinut in mai multe randuri ca nu apara un obiectiv de curs insa, pe de alta parte, aprecierea leului a devenit prea mare, de vreme ce nu mai este sustinuta si de castiguri de productivitate in economie.

Astfel, o apreciere prea mare a leului, alimentata exclusiv de fluxuri financiare, ar putea sa genereze in viitor riscuri inflationiste. La inceputul lunii trecute guvernatorul BNR a avertizat chiar ca asteptarile privind o apreciere nominala a leului in continuare sunt periculoase. Dealerii nu sunt insa de aceeasi parere. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO