Bănci și Asigurări

Roberts da 3 mil. euro pentru ca RIB sa se extinda pe retail

Roberts da 3 mil. euro pentru ca RIB sa se extinda pe retail

Ion Nitu, presedintele bancii, mizeaza pe creditarea fermierilor si oferirea de servicii pentru populatie

25.07.2006, 18:07 150

Romanian International Bank, una dintre cele mai mici banci din sistem, are in plan sa-si dubleze reteaua teritoriala, pana la 40 de unitati la sfarsitul anului viitor, pentru a se concentra pe piata de retail.
La jumatatea anului, Romanian International Bank (RIB) detinea active de 250 de milioane de lei (echivalentul a 70 mil. euro), in crestere cu 14% in lei fata de decembrie trecut.
RIB este detinuta in proportie de 90% de un cetatean american, Daniel Roberts, care mai controleaza o banca de dimensiuni reduse in Statele Unite.
Ion Nitu, presedintele bancii, spune ca principalul actionar este hotarat sa nu vanda banca, mizand pe orientarea pe nise de piata.
"Am reusit ca la jumatatea anului sa inregistram un profit net de aproape 2,3 mil. lei (echivalentul a 0,6 mil. euro, n. red.). Previzionam sa incheiem anul cu un profit net de 4 mil. lei", spune Ion Nitu. El sustine ca banca a inregistrat profituri operationale si in anii trecuti, insa rezultatul net a fost negativ, sub influenta diferentelor nefavorabile de curs legate de conversia capitalului.
Anul acesta RIB va primi o infuzie de capital de 10 mil. lei (aproxiamtiv 2,8 mil. euro), esalonata in trei transe. Prima transa, de trei milioane de lei, ar trebui sa fie adusa de actionari chiar la sfarsitul acestei luni. Urmatoarele majorari vor fi operate in octombrie si la sfarsitul anului.
In prezent, banca detine capitaluri proprii de 42,8 mil. lei (aproape 12 mil. euro). Nitu considera ca fondurile sunt suficiente pentru a asigura deschiderea a inca 10 sucursale pana la sfarsitul anului si majorarea activelor totale la 280 mil. lei (aproximativ 78 mil. euro). La sfarsitul primului trimestru, RIB detinea active de putin peste 61 mil. euro, potrivit datelor Bancii Nationale, corespunzatoare unei cote de piata de 0,2%. Astfel, banca ocupa locul 33 intre cele 39 de banci din sistem. Presedintele RIB spune ca se va orienta in special pe segmentul de retail, in care include clientii individuali si intreprinderile mici si mijlocii. Principalul avantaj pe care Nitu il vede este flexibilitatea bancii, data de dimensiunile reduse. El spune ca RIB s-a implicat in finantarea intreprinzatorilor din domeniul agricol, in special a fermelor de dimensiuni mai mari. Pe partea de clienti individuali, el mizeaza pe oferirea de servicii de plati de facturi (care vor fi introduse in perioada urmatoare) si transferuri rapide de fonduri. RIB colaboreaza pentru transferurile externe cu FIA - Financial Services si Bancomer Transfer Services (BTS).
RIB va lansa si carduri de debit, iar in paralel va dezvolta o retea de automate bancare (ATM), care va ajunge la 30 de aparate pana la sfarsitul anului. Aceste produse vor fi vandute in special angajatilor companiilor care lucreaza cu banca, urmand sa fie utilizate drept carduri pentru plata salariilor.
Nitu spune ca va urmari in paralel sa incheie parteneriate de colaborare de tip on-us cu alte banci de talie mica din sistem, astfel incat clientii sa poata utiliza ATM-urile fara plata unor comisioane suplimentare. Banca are in oferta un card de credit in valuta, fiind unul dintre primii jucatori din sistem care au oferit astfel de produse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO