Bănci și Asigurări

Robor la 3 luni începe săptămâna tot în creştere: luni, indicele fost cotat la 8,14%

Robor la 3 luni începe săptămâna tot în creştere:...

Autor: Cristina Bellu

08.08.2022, 11:11 120

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat luni la 8,14%, în urcare cu 2 puncte bază faţă de vineri, când a fost cotat la 8,12%, arată datele publicate de BNR.

Tot luni, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a avansat la 8,25%, de la 8,23% la sfârşitul săptămânii, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni a atins 8,35% în creştere de la 8,34%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Vineri, BNR a majorat dobânda-cheie cu 0,75 puncte procentuale (pp), de la 4,75% până la 5,50%, sub aşteptări.

La precedenta şedinţă de politică monetară din luna iulie BNR a majorat dobânda cu 1 pp, de la 3,75% la 4,75%, după ce în luna mai pasul a fost de 0,75 pp, iar în februarie şi aprilie BNR a crescut dobânda-cheie cu 0,5 pp de fiecare dată. Anterior, la precedentele trei şedinţe de politică monetară (două şedinţe şedinte din 2021 şi o şedinţă din 2022) BNR a mizat pe paşi mici optând pentru majorări de dobândă cu 0,25 puncte procentuale de fiecare dată.

În perspectivă, mişcarea BNR de majorare a dobânzii-cheie va antrena creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară şi la credite, şi cu o oarecare întârziere şi la depozite, dacă bancherii urmează strategiile de până acum.

Cotaţiile ROBOR pe piaţa interbancară au accelerat deja, depăşind 8%, după majorările precedente ale dobânzii-cheie şi pe fondul deficitului de pe piaţa interbancară. Şi dobânzile la credite şi la depozite s-au înscrispe o pantă ascendentă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO