Bănci și Asigurări

România a atras 1,75 miliarde de euro pe pieţele internaţionale printr-o tranşă dublă de Eurobond-uri

România a atras 1,75 miliarde de euro pe pieţele...

Autor: Liviu Popescu

11.04.2017, 12:05 195

România a ieşit ieri pe pieţele internaţionale şi a atras 1,75 miliarde euro printr-o tranşă dublă de Eurobond-uri.

Un miliard de euro a venit dintr-un nou titlu la 10 ani, la un randament de 2,41%, în timp ce restul de 750 milioane euro au venit dintr-o redeschidere a Eurobond-ului scadent în 2035, pentru 3,55%.

Nevoia de finanţare externa a Ministerului Finanţelor  este vazuta la 3 miliarde de euro pentru acest an, deci planul inca nu a fost indeplinit, mai scrie in raportul ING.

Anul trecut, România a atras în februarie 1,25 mld. euro de pe pieţele externe, din care 750 mil. euro cu ma­turitate de 10 ani şi 500 mil. euro cu maturitate de 20 de ani. Totodată, în luna mai, Trezoreria statului a lansat eurobonduri de un miliard de euro pe o scadenţă nouă, de 12 ani. Ulterior, Ministerul Finanţelor a atras în septembrie 2016 un miliard de euro de pe pieţele financiare interna­ţio­nale prin redeschiderea emisiunii lansate din mai.

Portofoliul de obligaţiuni externe lansate de Ministerul Finanţelor a depăşit pragul de 18 mld. euro, iar în acest an volumul împrumuturilor de pe pieţele externe ar putea să ajungă la 2,5-3 mld. euro, conform planurilor Trezoreriei. Însă, volumul efectiv al emisiunilor externe şi momentul accesării pieţelor internaţionale vor ţine cont de costurile asociate, de risc, precum şi de evoluţia pieţei locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels