Bănci și Asigurări

România a urcat pe locul trei în topul celor mai atractive ţări pentru investiţii din Europa Centrală şi de Est

România a urcat pe locul trei în topul celor mai...

Autor: Ana Maria Petcana

27.05.2014, 14:20 781

"Primele două clasate se află pe o tendinţă descrescătoare în 2014 faţă de 2013, în timp ce atractivitatea României a crescut cu 2 puncte procentuale. Dacă se păstrează această tendinţă, România ar putea depăşi Cehia în anul 2015, devenind a doua ţară ca atractivitate pentru investitorii străini în CEE", conform raportului anual EY - European Attractiveness Survey.

La nivelul anului trecut, România şi-a păstrat locul 10 în Europa privind numărul locurilor de muncă nou create prin investiţiile străine directe. Acestea au generat 6.157 locuri de muncă anul trecut, în scădere cu 13% faţă de anul anterior, când investiţiile străine directe au generat 7.114 locuri de muncă în România. Pe primele locuri în acest clasament s-au situat Marea Britanie, Franţa, Polonia, Rusia şi Serbia.

Anul trecut, investiţiile străine directe (ISD) în România au urcat cu 26,8% comparativ cu anul anterior la 2,71 miliarde euro, atingând vârful ultimilor patru ani, după ce în 2012 s-a consemnat prima creştere de la începutul crizei.

"Revenind la investiţiile străine atrase, CEE a scăzut în preferinţele investitorilor în 2013, pe fondul unei creşteri economice lente şi a condiţiilor economice instabile. Regiunea a atras cu 5% mai puţine proiecte de investiţii străine directe, în timp ce locurile de muncă generate au scăzut cu 4%", se mai arată în raport.

Un semn deloc îmbucurător în regiune a fost scăderea motorului principal al investiţiilor, industria producătoare de automobile. Per total, proiectele de producţie s-au menţinut pe prima poziţie în regiune cu 410 proiecte. În acelaşi timp, regiunea a înregistrat o creştere cu 55% a proiectelor de cercetare şi dezvoltare, ceea ce marchează o creştere a valorii adăugate a proiectelor implementate.

La nivelul întregului continent, principalele pieţe în care investiţiile străine directe au înregistrat creşteri sunt Marea Britanie, Germania şi Franţa, în timp ce în pieţele din Spania şi Europa de Est s-au înregistrat scăderi.

Sondajul din 2014 include şi o analiză privind impactul celor cinci ani de criză şi de recesiune asupra investiţiilor străine directe în Europa.

Astfel, comparând situaţia din 2009-2013 cu cea din 2004-2008, Europa de Est, care a atras investiţii substanţiale în anii 2000, a fost marele perdant în urma crizei, cu o scădere de 12% a numărului de proiecte de investiţii, în timp ce Europa de Vest a înregistrat o creştere de 19%.

Dintre cele mai importante pieţe, Germania a fost desemnată câştigătoare, cu un număr de proiecte de investiţii atrase mai mult decât dublu comparativ cu anul trecut. Marea Britanie a înregistrat o creştere mai modestă a numărului de proiecte de investiţii, de 12%, în timp ce Franţa a stagnat. Alţi câştigători din rândul pieţelor mari au fost Spania, Olanda, Rusia şi Irlanda. Primii cinci "perdanţi" au fost din rândul pieţelor Est-Europene, ţări ca România, Ungaria şi Bulgaria, unde toate investiţiile s-au redus la jumătate în această perioadă.

Totodată, conform sondajului din acest an, 54% dintre investitori au declarat că investiţiile vor creşte, iar un procent de doar 12% au declarat că acestea vor scădea. Investitorii din Asia au fost chiar mai optimişti, 60% spunând că sunt încrezători în viitor.

IT&C, sectorul sănătăţii & biotehnologia şi energia sunt evidenţiate de către investitori ca sectoare cheie care vor susţine creşterea economică europeană în următorul deceniu.

Investitorii au subliniat şi punctele vulnerabile ale economiei europene, care ar trebui îmbunătăţite pe termen lung, acestea fiind creşterea mobilităţii forţei de muncă şi dezvoltarea competenţelor, alături de simplificarea procesului de reglementare şi o mai mare integrare economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24