Bănci și Asigurări

Românii au mutat depozite de 2,3 mld. euro din lei în valută în ultimul an de frica deprecierii leului

Românii au mutat depozite de 2,3 mld. euro din lei în...

Autor: Ciprian Botea

27.03.2013, 22:59 650

Depozitele în valută ale popu­laţiei şi firmelor au crescut cu echivalentul a 2,3 mld. euro în ultimul an, peste o treime fiind bani transferaţi din conturile de depozit în lei de către clienţii speriaţi de perspectiva deprecierii cursului.

Volumul depozitelor în valută a ajuns la 16,5 mld. euro la sfârşitul lunii februarie, în timp ce economiile în lei au coborât spre 123 miliarde de lei (28 mld. euro), potrivit datelor BNR.

„Transferul depozitelor din lei în valută a rămas tendinţa dominantă în piaţă. Totuşi, chiar dacă această tendinţă a fost evidentă în ultimele zece luni, cifrele din luna februarie indică o încetinire a creşterii depozitelor în valută“, comentează Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac.

Soldul depozitelor în valută a crescut cu aproximativ 100 mil. euro pe parcursul lunii februarie, un ritm mult diminuat faţă de perioada anterioară. Spre comparaţie, economiile în valută crescuseră, în medie, cu 300 mil. euro pe lună în perioada septembrie 2012-ianuarie 2013.

Evoluţia din ultimul an a economisirii reprezintă totuşi o schimbare la 180 de grade faţă de anii anteriori, când preferinţa pentru lei a fost evidentă. Soldul depozitelor în lei a crescut cu circa 25% în criză, în timp ce avansul depozitelor în valută a fost de două ori mai mic. Schimbarea direcţiei către valută s-a accentuat în vara anului trecut pe fondul volatilităţii cursului de schimb.

Citiţi continuarea pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO