Bănci și Asigurări

Românii au plătit cu cardul cumpărături de 2,4 mld. € în S1

Românii au plătit cu cardul cumpărături de 2,4 mld. € în S1

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

21.08.2012, 00:06 300

Românii au plătit cu cardul cumpărături de 10,4 milioane de lei (2,4 miliarde de euro) în primele şase luni, în creştere cu 22% faţă de perioada corespun­ză­toare a anului trecut, o cincime din bani fiind cheltuiţi la comercianţi din străinătate, potrivit datelor BNR.

Volumul plăţilor efectuate în străinătate cu carduri emise de băncile locale a depăşit 2,2 miliarde de lei în primele şase luni, cu 19% mai mult decât în perioada ianuarie-iunie 2011, fiind vizibilă o accelerare a ritmului de creştere în trimestrul al doilea.

Totodată, retragerile de numerar de la bancomate au însumat 51,4 mld. lei (11,7 mld. euro), fiind în creştere cu 10%. Retragerile de numerar au loc în cea mai mare parte la bancomatele instalate de băncile locale, deţină­to­rii de carduri evitând astfel comisioanele mari pe care trebuie să le achite când retrag numerar de la ATM-uri din străinătate. Sumele retrase de la bancomat reprezintă în continuare peste 80% din volumele tranzacţionate pe carduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO