Bănci și Asigurări

Romanii au retras de la bancomate 5 miliarde de euro in trei luni

Romanii au retras de la bancomate 5 miliarde de euro in trei luni
08.11.2009, 23:17 24

Romanii au retras de la bancomate in trimestrul trei 21,6 demiliarde de lei (5,1 miliarde de euro) prin intermediul a 52,2 demilioane de operatiuni, potrivit datelor publicate de BancaNationala.
Valoarea medie a unei retrageri de numerar de la bancomat esteastfel de 413 lei (98 de euro).
Piata locala are un grad de educare scazut in ceea ce privesteutilizarea cardurilor, iar multi romani scot de pe card totsalariul cand il primesc, in loc sa plateasca cu cardul direct lacomercianti sau sa-si achite facturile prin transfer.

Valoarea platilor la comercianti a fost in trimestrul trei dinacest an de sub 2,8 miliarde de lei (700 de milioane de euro), multmai redusa decat valoarea tranzactiilor de retragere cash de labancomate, dar in crestere cu 9% fata de platile din trimestrultrei al anului trecut.
In acelasi timp, sumele retrase de la bancomate in perioadaiulie-septembrie 2009 au fost cu doar 2% mai mari decat anultrecut, insa raportate la o baza mult mai ridicata.

Pentru prima data scade numarul de POS
Numarul terminalelor de plata cu cardul de la comercianti (POS) ascazut pentru prima data in perioada iunie-septembrie cu 2.445 determinale, ca efect al inchiderii multor firme. In primele noualuni ale anului, peste 12.000 de intreprinderi mici si mijlocii auintrat in insolventa.
Numarul de bancomate (ATM) a continuat sa urce si in trimestrultrei din 2009, insa mult mai lent, doar 132 de noi bancomate fiinddeschise in cele trei luni.
Anul trecut erau deschise in jur de 400 de noi bancomate petrimestru. Infrastructura mijloacelor de plata electronica, desis-a dezvoltat puternic in ultimii ani, este departe de mediaeuropeana.
In Romania erau anul trecut 3,8 POS si 0,4 ATM-uri la o mie delocuitori. Spre comparatie, in Europa erau 15 POS si un ATM la omie de locuitori, potrivit unui studiu al companiei de consultantade management AT Kearney.

Un card la doi locuitori
Datele BNR arata ca la sfarsitul lunii septembrie erau active 11,46de milioane de carduri (atat de debit, cat si de credit), adica uncard la doi locuitori.
Din totalul cardurilor valide (aflate in perioada de valabilitate,dar care nu sunt neaparat folosite), 82,4% sunt de debit, restulfiind carduri de credit.
In septembrie anul trecut, ponderea cardurilor de debit era mairedusa, de 79,5% din total.
"Cardurile de credit au pierdut teren in acest an, concomitent curestrangerea creditului de consum", a declarat Denisa Mateescu,general manager pe Romania si Regiunea Balcanilor, MasterCardEurope.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO